Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - 10 ароматни бели вина, които не трябва да пропускате това лято
Дегустационни репортажи
   

10 ароматни бели вина, които не трябва да пропускате това лято

01 юли 2019

10 ароматни бели вина, които не трябва да пропускате това лято

Ароматните бели вина са леко мистериозна и малко плаваща категория във виното. Всъщност всички сортове имат характерни аромати и някои експерти смятат совиньон блан например също за ароматен сорт – спорен въпрос, който не сме си поставили за цел да разрешим тук и сега. Все пак, има сортове, които безспорно се определят като ароматни – вината от тях са парфюмирани и цветисти, най-често с вкусови аромати на сладки плодове, често са малко по-плътни и богати (без да е задължително, разбира се) и дори в най-сухите представители на категорията се усеща известна сладост. Всичко това ги прави съблазнителна напитка за лятото – както за аперитив, така и с определени типове храна. Когато си ги поръчвате в заведение, уверете се, че ще ви ги поднесат добре изсудени.

Интересното е, че напоследък в България се появиха много качествени представители на ароматните вина – както от български местни ароматни сортове като тамянка, различните видове мискет и гергана, така и добри вина със свой собствен характер от международните звезди ризлинг, траминер или шенин блан… Може би националната ни кухня не се погажда кой знае колко с тази категория вино, но има изключения, естествено. Пък и у нас може да се опитат качествени индийски и други азиатски ястия, които със своята сладко-кисело-лютива пикантност прекрасно хармонират именно с ароматните бели вина.

Предлагаме на вашето внимание наша селекция от десет ароматни бели вина, дегустирани през последните два месеца от екипа на DiVino. Смятаме ги за особено добър избор за това лято: 5 от тях са от български местни сортове, сред които може би по-малко известен е гергана – местна кръстоска между димят и мускат отонел; останалите 5 са от интернационални звезди като ризлинг или траминер – вина, които съперничат по финес и специфика на своите немски или френски роднини.

Български ароматни бели вина от местни сортове

Tsarev brod Gergana 2018

Rupel Rusali Tamianka 2018

Chateau Burgozone Tamyanka 2018

Stone Forest Varnenski Misket 2018

Staro Oryahovo White Story Vrachanski Misket 2018

Български ароматни бели вина от чужди сортове

Edoardo Miroglio EM Traminer 2018

Ponte Dio Riesling 2018

Salla Estate Blaskovo Vineyards Traminer 2018

Abdyika Chenin Blanc Selection 2018

Varna Winery Gruner Veltliner 2018

 

За по-обширна селекция от български бели вина от актуалната реколта, вижте тук.