Начало - Статии и новини - Новини - #11 и #12 за 2019
Новини
   

#11 и #12 за 2019

18 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме в обратен ред вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.

 

#12 Ivo Varbanov Syrah Merlin 2015  

регион: Сакар
сорт: сира
алк.: 15 %
произведени бутилки: 4600

Тази пищна, обемна и впечатляваща сира от Южен Сакар на известния ни винар и талантлив пианист Иво Върбанов, подобно на сирата му от предишните реколти, носи името на музикална творба - в случая операта Мерлин на Исак Албенис. Името не само изразява целия артистичен заряд вложен в това вино, а и вдъхва идеята за магията и тайнствените енергии, които то носи. Сирата е от лозята Панкова кория и Михов гроб в землището на с. Изворово, общ. Харманли – Южен Сакар. Добивът е естествено нисък, поради по-трудните условия, присъствието на троскот и изцяло натуралния подход към лозята. Виното е отлежало в български и френски бъчви, второ и трето зареждане. Създадено е от талантливата Мария Стоева, енолог на винарна Братанов.

Дегустационна характеристика

 

 

 

#11 Rumelia Mavrud Reserve 2016

регион: Западна Тракия
сорт: мавруд
алк.: 14,6 %
произведени бутилки: 4800

Стегнат, атрактивен и интересен, с дълбок хармоничен вкус и сатенено гладки танини, този мавруд е създаден от един от признатите майстори на сорта, инж. Димитър Докузанов, а гроздето е от известното с мавруда си (клон 1 и 2) 14-годишно лозе в землището на пазарджишкото с. Смилец. Виното е отлежало 18 месеца в нови френски бъчви и американски на второ зареждане. „Идеята е виното да покаже максимално потенциала на сорта мавруд за отлежаване, а ефектът от бъчвата да е като хубава дреха, която изящно подчертава красотата му“, казват създателите му. Замисълът им е осъществен блестящо! Виното е отлично да се пие сега, но може да отлежава и още няколко години в бутилката!  

Дегустационна характеристика

 

към останалите вина в класацията