16 март 2020
Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме в обратен ред вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.
регион: Дунавска равнина, с. Царев брод, Шумен
сорт: совиньон блан 60%, траминер 20%, шардоне 20%
алк.: 13 %
произведени бутилки: 2600
Това вино е великолепен и много интересен бял сепаж, дело на един от известните ни млади енолози Николай Кръстев. Съставен е от 60% совиньон блан и по 20% траминер и шардоне. Лозята са в землището на с. Царев брод, на 10 км североизточно от Шумен. Идеята на виното е трите сорта да живеят в хармония помежду си още от самото начало. Създадено е по метода assemblage sepages, т.е. трите сорта са брани по едно и също време след средата на септември и така сепажирани са ферментирали заедно. Виното е отлежало е върху
фините утайки 5 месеца и е бутилирано през август 2019.
регион: Долината на Струма
сорт: рубин
алк.: 14,5 %
произведени бутилки: 8000
Представяме ви един красив, плътен и впечатляващ 100-процентов рубин, създаден от енолога Мурад Оуада. В случая гроздето е от 8-годишни лозя в землището на село Генерал Тодоров между Сандански и Петрич, от местния ни сорт рубин – една успешна и отдавна утвърдена кръстоска, която става все по-популярна и дава все по-забележителни вина. Виното е плод на традиционна ферментация с по-дълга мацерация. След това е отлежало 18 месеца в нови френски дъбови бъчви и поне 6 месеца в бутилка.
към останалите вина в класацията
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.