15 март 2020
Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме в обратен ред вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.
регион: Черноморие, с. Блъсково, общ. Провадия
сорт: каберне фран
алк.: 13,9 %
произведени бутилки: 2500
Идеята и целта на виното, създадено от талантливата еноложка Анелия Христакиева и нейния екип в Salla Estate, е да даде пълна изява на тероара, с максимално щадящи суровината техники. Каберне франът е от едно от най-впечатляващите лозя у нас, край провадийското село Блъсково. В резултат имаме възможност да се наслаждаваме на това благородно и фино вино с деликатна минералност и отлична плодова свежест, което може дълго да отлежава.
регион: Източна Тракия, с. Николаево, обл. Сливен
сорт: гевюрцтраминер
алк.: 13,5 %
произведени бутилки: 2120
Виното, което с реколта 2017 стана #1 в миналогодишната класация и разбуни духовете на винената общност у нас, отново е великолепно в реколта 2018. Оранжевият гевюрцтраминер на Едуард, Росица Куриян и Петър Георгиев е направен без добавени дрожди, без контрол на температурата, без стабилизиране, без филтриране и без добавяне на сулфити на който и да е етап от производството. Резултатът е едно различно, смело и натурално вино – богато, комплексно, благородно.
към останалите вина в класацията
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.