Начало - Статии и новини - Новини - #17 и #18 за 2019
Новини
   

#17 и #18 за 2019

15 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме в обратен ред вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.

 

#18 Salla Estate Cabernet Franc 2016  

регион: Черноморие, с. Блъсково, общ. Провадия
сорт: каберне фран
алк.: 13,9 %
произведени бутилки: 2500

Идеята и целта на виното, създадено от талантливата еноложка Анелия Христакиева и нейния екип в Salla Estate, е да даде пълна изява на тероара, с максимално щадящи суровината техники. Каберне франът е от едно от най-впечатляващите лозя у нас, край провадийското село Блъсково. В резултат имаме възможност да се наслаждаваме на това благородно и фино вино с деликатна минералност и отлична плодова свежест, което може дълго да отлежава.


Дегустационна характеристика

 

 

 

#17 Rossidi Orange Gewurztraminer 2018

регион: Източна Тракия, с. Николаево, обл. Сливен
сорт: гевюрцтраминер
алк.: 13,5 %
произведени бутилки: 2120

Виното, което с реколта 2017 стана #1 в миналогодишната класация и разбуни духовете на винената общност у нас, отново е великолепно в реколта 2018. Оранжевият гевюрцтраминер на Едуард, Росица Куриян и Петър Георгиев е направен без добавени дрожди, без контрол на температурата, без стабилизиране, без филтриране и без добавяне на сулфити на който и да е етап от производството. Резултатът е едно различно, смело и натурално вино – богато, комплексно, благородно.

Дегустационна характеристика

 

към останалите вина в класацията