Начало - Статии и новини - Новини - 20 години Домейн Беса Валей
Новини
   

20 години Домейн Беса Валей

11 октомври 2021

Домейн Беса Валей, една от най-успешните винарни в България, създател на престижните вина Enira, тържествено отбеляза на 9 октомври своя 20-и юбилей – с елегантна вечеря, прекрасен джаз на живо, фойерверки и празнична торта.

В първата година на новия век двама изключителни винари и приятели пристигат от Бордо в пазарджишкото село Огняново, където зад завоя, след каменната кариерата пред тях се открива неповторима гледка – просторно поле с превъзходно изложение и всички останали качества на първокласните лозя във Франция. Това са граф Стефан фон Найперг, собственик на няколко имения в Бордо, и виненият консултант Марк Дворкин. Веднага след тяхното решение да изградят винарна по френски модел на това място, към тях се присъединява и германският финансист Карл Хайнс Хаупман, който дава и най-сериозен тласък на проекта. Решават да нарекат имението Домейн Беса валей, по името на древното тракийско племе беси, населявало тези земи.

Осъзнаваме колко сме свързани с древната история на това място, където се е правило вино буквално от векове. Днес ние се опитваме да правим тук най-добрите вина по най-добрия начин, казва граф фон Найперг.

Тримата визионери и до днес са пряко заети във всички стъпки от производството на вината на Беса валей, а от българска страна зад тях стои голям и всеотдаен екип, ръководен от Ивайло Антонов, управител на имението, заедно със Светлозар Джуров, главен енолог на винарското имение.

Домейн Беса валей събра своите най-верни приятели и почитатели на елегантно парти на 9 октомври 2021 година в самата винарна и въпреки проливния дъжд, гостите бяха многобройни. Всички те имаха възможността да опитат редки вина от избата и подбрани ястия в българо-френски стил.

Партито уважиха посланиците на Франция, на Грузия и на Албания в България, много видни гости от Пазарджик и околността, приятели, колеги от винения бранш, ресторантьори…

Ние станахме на 20 години, което е чудесна възраст за една винарска изба. Защо ли? Защото сега лозята ни навлизат в топ форма и следващите 20+ години ще ви зарадваме с още по-добри продукти, ще покажем някои чисто сортови вина, ще продължим да даваме най-доброто, на което сме способни, заяви Карл Хайнс Хаупман от сцената на тържеството.

За двадесетте си години винарната се превърна в крайъгълен камък за качество при червените вина. Всички техни продукти под марката Enira, Reserva, BV Grande Cuvee и Syrah присъстват неизменно в листите на топ ресторантите у нас, а ние, техните почитатели, се надяваме, че ще можем още дълго да се радваме на изключителните им вина!