Начало - Статии и новини - Новини - 20 години Ресторант на годината
Новини
   

20 години Ресторант на годината

01 октомври 2021

За 20-а поредна година Бакхус раздаде наградите си в конкурса Ресторант на годината. Темата в това издание бе BALKAN SPIRIT. На традиционната гала вечеря, която тази година се проведе в София тех парк, бяха връчени наградите на журито и тази на читателите, в която победителят се определя чрез гласуване на сайта. 

За нас в DiVino това бе особено вълнуващо събитие, тъй като екипът ни е създател на този конкурс. Юлия Костадинова, която, заедно с Емил Коралов и Вера Петрова, е сред основателите на Ресторант на годината и добре помни първите му издания - несъмнено много емоционални - бе поканена да връчи наградата за винена листа и напитки, присъдена на ресторант Космос

Тя припомни с вълнение историята на този престижен и важен за българския ресторантьорски и гурме свят конкурс и призова ресторантьорите да не подценяват ролята на виното в своята работа и да дават шанс на българското вино, което несъмнено го заслужава.

Софийският ресторант Космос спечели и голямата награда Ресторант на годината за 2021. Това е вторият им върхов приз след 2018 г. А Владислав Пенов и Деница Дойнова - шеф-готвач и шеф-сладкар на ресторанта бяха създатели на Златната ябълка - нежния, хармоничен и красив десерт, увенчал гала вечерята. Другото ястие от петстепенното меню, което особено се отличаваше със съвършен баланс, нежна консистенция и майсторско овкусяване, беше Качамак по ковачевски със свинско (топящо се в устата) и зрял овчи кашкавал, замислено и приготвено от шеф Владимир Тодоров.

Наградата за дебют спечели 10 Dieci в село Девино, област Търговище. Селският гурме ресторант е собственост на двама смели и талантливи италиански готвачи с нестандартно мислене - Ана и Джанфранко Киарини. 

В любимата на мнозина по-лека категория ресторанти Вкусно място бе отличен Ahora на Севда Димитрова - победител в сезон на MasterChef. А наградата за Авторски почерк бе присъдена на Hamachi-ni. Пловдивският Паваж стана за четвърти път Ресторант на читателите в конкуренция с общо 30 номинирани за тази категория.

Честито на отличените! И дано в света на ресторантите у нас се случват все по-вълнуващи, интересни и добри неща!