Начало - Статии и новини - Акценти - 22 май е световният ден на биоразнообразието
Акценти
   

22 май е световният ден на биоразнообразието

22 май 2019

22 май е световният ден на биоразнообразието

Биологичното разнообразие е фундаментално за здравето и добруването на човешките същества. Настоявам всички – правителства, компании и гражданското общество, да приемат незабавни мерки за опазване и устойчиво управление на крехката и незаменима система, която поддържа живота на нашата единствена и изключителна планета.

Това са думи на Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, по повод Световния ден на биологичното разнообразие, който, по решение на Общото събрание на ООН, от 2000 година се отбелязва на 22 май – датата, на която е приета Конвенцията за биологичното разнообразие през 1992, с цел да информира и провокира загриженост и ангажимент у хората на Земята и у държавите по проблемите свързани с биоразнообразието.

И макар да осъзнаваме все по-ясно и все по-масово, че биоразнообразието е безценно световно благо за настоящите и бъдещи поколения, броят на видовете намалява с ускорено темпо, поради човешката дейност. Това е причината да се приеме Конвенцията за биологичното разнообразие, която е международният инструмент за опазване на биоразнообразието, устойчивото използване на неговите компоненти и справедливото участие в разпределянето на ползите, произтичащи от използването на генетичните ресурси. Тази конвенция е ратифицирана от 196 страни.

Биоразнообразие, хранене и здраве

Биоразнообразието е терминът, с който се изразява идеята за широкото разнообразие от живи същества на Земята и екосистемите, които те формират. Биоразнообразието, на което сме свидетели днес, е плод на милиарди години еволюция и се оформя от природни процеси, а все повече, и от влиянието на човека.

Това разнообразие създава една жизнена мрежа, от която ние сме важна част и от която сме зависими. А ето и някои основни причини за това:

  • 70 % от бедните хора по света живеят в селските райони и тяхното оцеляване пряко зависи от биоразнообразието.
  • Разнообразието и изобилието от видове по света е намаляло с 40% за трийсетгодишния период между 1970 и 2000.
  • Неустойчивото отношение към природата продължава и нуждата от природни ресурси в целия свят надхвърля биологичния капацитет на Земята с около 20%.
  • Разполагаме с голямо разнообразие от храни, но нашият режим на хранене е все по-малко разнообразен.
  • Наличието на разнообразие от продукти, сортове ядивни растения, породи животни и т.н. е ключово за здравето на планетата, за здравето на хората и нормалния живот и развитието на селските райони.