Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - 5 звънки вина от совиньон блан в стил България
Дегустационни репортажи
   

5 звънки вина от совиньон блан в стил България

11 юли 2019

5 звънки вина от совиньон блан в стил България

В разгара на лятото всички се нуждаят от свежест, нали? По отношение на виното, търсенето на свежест продължава да държи совиньон блана на гребена на вълната. И докато производителите на другия вездесъщ бял сорт, шардонето, се видяха принудени да променят коренно стилистиката в посока именно на повече свежест, при вината от совиньон блан нещата се случват съвсем естествено и от само себе си. Независимо от стила на производителя и без значение дали е от Нова Зеландия, от Сансер, Пюи-Фюме или Чили, отличителна характеристика за вината от совиньон блан е хрускавата свежест.

Едва ли има друг сорт, който да предлага толкова звънтящо свежи вина, които освен това са и чудесен партньор към типичните за лятото ястия – салати, предястия, морски дарове и риба. Българският пазар, както производители, така и потребители, определено харесват вината от совиньон блан. Освен, че са свежи, те стават и все по-комплексни и по-разнообразни като стил. И се затвърждава усещането, че винарите у нас съзнателно отбягват стила новозеландски совиньон блан и се стремят да търсят собствена индивидуалност на вината от този сорт. Все още я търсят, но в някои случаи опитите да я намерят попадат право в центъра на мишената. 

Предлагаме ви една селекция от 5 български вина от совиньон блан, които екипът на DiVino дегустира през последните два месеца и които особено много хареса.

 

Chateau Copsa Sauvignon Blanc Single Vineyard 2018

Four Friends Zitara Sauvignon Blanc 2018

Katarzyna Le Voyage Sauvignon Blanc 2018

Alexandra Estate Sauvignon Blanc 2018

Santa Sarah Sauvignon Blanc 2018

 

Вижте тук и по-обширна селекция от вина от совиньон блан, дегустирани в DiVino през последните две години.