Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - 6 свежи български шардонета за чисто удоволствие
Дегустационни репортажи
   

6 свежи български шардонета за чисто удоволствие

03 юли 2019

6 свежи български шардонета за чисто удоволствие

Шардонето, нали знаете, е толкова широко използван в света сорт за бяло вино, че хората понякога просто не искат да чуят за него… Вече дори не става въпрос за модното течение ABC (Anything but Chardonnay – т.е. Само не и шардоне!), което се появи в самия край на ХХ век, най-вече заради прекомерната и дори вулгарна употреба на дъб във виното, довела до появата на тежки вина, пренатоварени с мощ и плът, с висок алкохол и превземащи ванилово-сметанови-ядкови вкусове. Не, тази (анти)мода отмина, защото шардонетата се разнообразиха, освежиха се и станаха по-натурални. Та ако сега някой каже: „Само не и шардоне!“, то е или заради инерцията, или защото търси нещо нечувано, по-интересно, по-различно…

А шардонето си остава един прекрасен винен сорт и от него се правят качествени вина в най-разнообразен стил. Само си припомнете за големите от Шабли – богати на сложни аромати и вкусове вина, строги и минерални, пищни и красиви… Или незаменимите шампански blanc de blanc от 100% шардоне… Сортът се приспособява лесно и вирее в доста разнообразни условия като запазва основните си характеристики, но заедно с това дава и добра изява на конкретната земя и начин на отглеждане.

По света страстта към родения в Бургундия бял сорт закономерно се възражда, защото все повече и все по-разнообразни са свежите, сочни и елегантни шардонета – със съвсем умерена употреба на дъб или изобщо без дъб. Такива шардонета се раждат и на родната ни земя, създадени от талантливи български винари.

Подбрахме за вас и за вашите летни дни и вечери 6 български шардонета, които екипът на DiVino дегустира тази пролет и към които има особени предпочитания. Те са различни, естествено, но всичките са свежи вина без дъб или със съвсем малко дъб. Едни са съвсем млади, други отлежали някоя и друга година, но всички, добре охладени, ще ви доставят чисто удоволствие.

 

Salla Estate Chardonnay No Oak 2018

Ponte Dio Chardonnay 2018

Maryan Kera Tamara Chardonnay 2016

Four Friends Zitara Chardonnay 2017

Bratanov Chardonnay Sur Lie 2017

Zaara Estate Dogma Chardonnay 2018

 

Тук може да видите една широка селекция от български шардонета, дегустирани и оценени от екипа на DiVino през последните две години.