Начало - Статии и новини - Новини - А, б, вино - книгата на Яна Петкова - съдържателна, ценна, елегантна
Новини
   

А, б, вино - книгата на Яна Петкова - съдържателна, ценна, елегантна

01 ноември 2020

Новата книга на Gourmet Publishing e премиерната книга на нашия автор, дегустатор и част от нашия екип от самото създаване на DiVino Яна Петкова. "А, б, вино" е съдържателна, оригинална и ценна книга за виното - рядко срещана комбинация от задълбочен подход с лекота и пъстрота на изказа. Елегантният дизайн е на Велина Мавродинова, а на илюстрациите и винените карти на Нанда Ментешева.

След интересни професионални лутания – преводач, икономист, стюардеса – Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. То я спохожда, когато дава две трети от премията си за бутилка бордо и правилната чаша, от която да го опита. От тогава досега в продължение на вече двайсет години,  Яна се образова във винено отношение по всички възможни начини.  Притежател е на Wine and Spirit Education Trust Diploma. Тя е винен дегустатор и журналист, винен съдия и обучаващ. Съосновател е на Българската винена академия, на подкаста Life Unbottled и на проекта за винен маркетинг Avinissima. Член е на екипа на DiVino, лектор, блогър и партньор в ресторантски проекти. 

В увода на книгата си Яна Петкова пише:

За мен от години няма друга напитка освен виното. Да, малцовите уискита и занаятчийската бира са сигурно също толкова интересни, но за мен не толкова сложни, многопластови и облагородяващи като виното. Испанският философ Хосе Ортега и Гасет го е казал преди повече от сто години: „Виното е космически проблем“. Виното е напитка, заради която територии са сменяли владетелите си и царе са залагали репутацията си, виното разказва за земята, от която идва с гласа на хората, които са го направили. То е библейско, някак си умозрително и всеки път когато си мислиш, че най-накрая си го разгадал, то те атакува от неподозиран ъгъл. Обожествявано и считано за мистично, виното е най-често присъстващата напитка в изобразителното изкуство от древността насам, а Дионисий, в ролята си на бог на виното и театъра, е най-младият и, логично, най-весел бог в гръцкия пантеон. …

… За повече от петнайсет години дегустиране, оценяване, писане, продаване и обучение на тема „Вино“ мога откровено да кажа, че обичам виното толкова силно, колкото в първия момент, в който осъзнах, че ще имам дълга връзка с него. Безспорно обичам да се наслаждавам на това, което е в чашата ми, но историите, земята, случките и хората около виното за мен са толкова интересни, колкото вкусовете му. Дали ни събира или кара да дискутираме, виното никога не ни оставя равнодушни, то вълнува и интригува. 

За книгата в своя послеслов издатeлят Емил Коралов отбелязва:

Смислените текстове за виното се пишат просто, разбираемо, с отношение. Пишат се от ерудити, които трябва да стигнат и да бъдат разбрани и от най-отдалечените от темата. Целта е те да бъдат спечелени. В тази книга амбициозната задача е постигната.

Началото на книгата може да разгледате тук.

А във VintageClub може да я поръчате с автограф (напишете, че искате автограф в полето забележка, което се намира в долната част на екрана при стъпката начин на плащане) и отстъпка.

Купи