07 декември 2024
След вълнения, смехове, разговори и разкази на винарите през трите дни на DiVino.Taste 2024, след толкова аромати и вкусове, след чудене как да ни стигне времето, за да опитаме възможно повече проби и какъв подход да приложим при дегустациите, след удоволствието от прекрасните вина и от общуването с хората, които ги замислят и произвеждат – след целия този кипеж, настъпиха тихи дни.
Но тишината е изпълнена с радостно усещане – не само от успешно проведения за 13-и път Форум на българското вино, а от затвърденото за пореден път убеждение, че като качество и разнообразие българските вина имат огромен потенциал! Убедихме се и във факта, че техните създатели и останалите вино-професионалисти у нас са способни на градивен диалог и вече наистина са общност.
DiVino.Taste 2024, проведено в зали 5 и 6 на Интер Експо Център София в течение на три дни през последния уикенд на ноември, закачил и 1 декември, събра 87 български винарни, а те представиха близо 600 вина пред повече от 6000 посетители за трите дни: нови брандове, известни марки с различни сортове, нови и актуални реколти… Отново няма големи изненади в съотношението между червени, бели и розе при представените вина. То е приблизително 5:3:1,3, което означава, че делът на белите се е увеличил малко в сравнение с миналата година, когато пропорцията беше 2:1:0,4. Макар и да си оставаме предимно червена винена страна, все пак тенденциите за ръст в потреблението на бяло вино явно имат отражение. Представените пенливи бяха едва 8, а десертните – 5.
Колкото до регионалното разпределение, с най-много участващи винопроизводители са Източна Тракия и Долината на Струма – по 16, следвани от Западна Тракия и Розовата долина с 12, Сакар и Източни Родопи, Южно Черноморие, Северно Черноморие и Централна Дунавска равнина – с по 9 винарни, Северозападна България с 6 и един национален винен проект.
Очакван интерес предизвикаха избите с първо участие на DiVino.Taste – цели 10 в тазгодишното издание: Стиви Естейт, Симента, Чукара, Лавиния Естейт, Димитрови, Вила Дарос, Шато Бозуков, Поляна, Зорница Естейт, Михови Естейт. Повечето имат ясна концепция за качество и стил, някои от вината им дори са с впечатляваща класа, други търсят своя почерк.
Разширяването на изложението в двете зали 5 и 6 на ИЕЦ осигури повече простор и комфорт за хората зад и пред щандовете, както и повече и още по-интересни гурме и бизнес изложители. Някои от редовните посетители – професионалисти и ценители – ни зарадваха с оценки като: „Страхотно ви е изложението и тази година!“
Беше страхотно и защото имахме специалната чест да посрещнем на Форума неотразимия и феноменален Оз Кларк – ярка звезда в света на виното с десетки книги за вино зад гърба си. Близо 100 души бяха буквално омагьосани от него по време на лекцията му в рамките на паралелната програма от майсторски класове – през личната си житейска история мистър Кларк нарисува ярка, динамична и забавна картина на модерното вино в последните 50 години. Всекиму се искаше това представление да не свършва никога!
Оз Кларк, при това, не се умори впоследствие да дегустира вината в залите, а неговата дарба да оценява вино и да говори за виното е свише… Благодарим Ви, сър! Благодарим и на Mastercard, които ентусиазирано подкрепиха и надградиха гостуването на Оз Кларк. Паметното му присъствие на DiVino.Taste дължим и на Катя Йончева, съосновател на винения каталог KATA.
Признателни сме за ценната помощ на спонсорите ни Mastercard, Acqua Panna & San Pellegrino и Şişecam Glass Pack Trade!
С всяко изминало издание на събитието все повече расте бизнес интересът към DiVino.Taste от страна на различни компании, чиято дейност е пряко свързана с лозарството, винопроизводството или консумацията на вино у нас. Тази година спонсор и изложител на Форума на българското вино за пръв път беше компанията Şişecam, представени от Glass Pack Trade с красив щанд – витрина на разнообразните им стъклени изделия. Şişecam е петият най-голям производител на стъклен амбалаж в света и лидер на турския пазар. С мощности в 4 държави, компанията предлага широка гама от продукти и обслужва различни индустрии, включително винарската. Впечатляващото представяне на Şişecam като производител в България, а и решението им да бъдат партньор на DiVino.Taste е показателно за доброто развитие на винения бранш.
Вече стана традиционно и участието като партньор на Dimeca, които изграждат лозя "до ключ" и са представител на италианската пепинерия Vivai Cooperativi Rauscedo – номер 1 в света по производство на вкоренен лозов посадъчен материал.
Професионални „зелени“ партньори на DiVino.Taste са Еко Партнърс – с помощта на иновативните си машини за трошене на стъклени опаковки, доказали своята ефективност на няколко общи събития, Еко Партнърс отново събраха, извозиха и рециклираха хилядите празни бутилки!
Ключова е и ролята на партньори като Spiеgelau с качествените им винени чаши, и на myPOS, осигуряващи бързи и удобни платежни решения на изложителите, които имат нужда от тях.
По всичко личи, че ще продължава да расте естественият интерес към DiVino.Taste на компании, които обслужват винарския бранш. А това със сигурност е полезно и за винопроизводителите.
Датите за провеждане на DiVino.Taste 2025 ще станат известни до края на годината!
Знаменитият Оз Кларк в интервю на bTV.