Начало - Статии и новини - Новини - Българският Северозапад е основна тема на есенния брой 39 на DiVino Magazine
Новини
   

Българският Северозапад е основна тема на есенния брой 39 на DiVino Magazine

18 ноември 2020

Българският Северозапад е основна тема на есенния брой 39 на DiVino Magazine

Вече може да потърсите брой 39 на DiVino Magazine!

Както всяка година есенният ни брой е посветен на един от винените региони в България. Основната тема тук e виното на българския Северозапад: лозята, винарните и хората зад тях в този край, основателно смятан за нешлифования диамант на родното ни винарство. Разказваме за историята, развитието, мечтите, успехите, грижите и за вината, разбира се, на практически всички изби в района: по Дунава – Бургозоне, Бонония, Дос Аламос, Видинска гъмза, Новоселска гъмза и Ново село; за Боровица и Магура в района на Белоградчик; за Типченица край Враца, за Семейни лозя и изба Хараламбиеви, за проектите Понте Дио, Вида, Веселите винари и Врачанска теменуга. Запознаваме ви и с един страстен пазител на старите местни сортове на Северозапада, Тодор Костадинов.

Купи новия брой оттук!

 

Във втората част на своята статия Винените райони в България: вечната дилема адв. Ивана Мурджева, експерт по винено право, анализира онова, което се случва с лозарството и винарството в страната ни след 1935 г. и през периода на социализма, от гледна точка на районирането. Ирина Софранова пък разказва за безумната любов на един немски енолог, закотвил се на остров Тасос, към всяко зърно грозде в лозята на Ктима Казавитис, както и за екстравагантния му подход към виноделието.

А Вили Гълъбова, която винаги открива нови места през призмата на виното, този път е решила да ни разведе из Южна Моравия, по-скоро за да ни запознае с историята, архитектурата и  културата този красив край в сърцето на Европа. Е, става дума и за вино, естествено – защото 96% от всички вина на Чехия се произвеждат именно в Моравия, около Бърно. Нейна е и статията за едно изключително интересно високотехнологично устройство и  телефонна апликация (Divine), с помощта на които може в реално време да се следи температурата на съхранение на всяка бутилка, както и да се установи, от момента на бутилирането до отварянето ѝ, през какъв температурен режим е преминала съответната бутилка. Създатели на прототипа са двама млади български инженери – Тодор Георгиев и Стефан Влаев, естествено любители на хубавото вино.

В брой 39 на списание DiVino Любо Бояджиев ни запознава с гениална в своята простота рецепта за италианска паста, наречена Cacio e Pepe, и разказва за една от задължителните ѝ съставки – превъзходното сирене пекорино.

Завършваме броя с представяне на А, б, вино на Яна Петкова – книга, която освен че съдържа всичко най-интересно и важно за виното – представено едновременно задълбочено, стегнато и увлекателно – се откроява с оригинален и елегантен дизайн.

Накратко, струва си да потърсите DiVino Magazine 39!

Къде?

Обектите на Inmedio в моловете в градовете София, Стара Загора, Бургас, Ямбол, Варна, Габрово, Пловдив, Русе, в Relay и One minute.
Книжарници Хеликон
Магазини за вино и алкохол: Casavinо и Orenda
Гурме магазини: Вино и сирене за приятели
Он-лайн магазин – Vintageclub.bg - купи!
Бензиностанции OMV