Начало - Статии и новини - Новини - Българското вино загуби Димитър Панов
Новини
   

Българското вино загуби Димитър Панов

14 декември 2022

Днес, на 14 декември 2022, си е отишъл от този свят Димитър Панов - един от най-уважаваните енолози в страната ни, всеотдаен човек и забележителен професионалист. Всички в света на българското вино ще го помнят като голям винар - мислещ и изобретателен в професията, талантлив енолог със задълбочени агрономични познания и изключителен усет за качеството и потенциала на лозята. През дългогодишната си работа в Домейн Бойар и Кортен, Панов заедно с Капка Георгиева, бе в замисъла и създаването на великолепни вина, сред които и икони като Solitaire и Korten Grand Vintage. 

Винарят трябва да има много добро вътрешно усещане за виното, което иска да направи, още докато гледа гроздето на лозето, казва Димитър Панов в интервю от 2014 г. За да сътвориш голямо вино, не е достатъчно да следваш строгите правила и утъпканите пътища. За да се постигне вино, което се отличава и има специфичен характер, са важни дълбочината на познанията, опитът и цялостната философия, с които подхожда при неговото създаване. 

През 2015 година за първи път Съюзът на енолозите в България връчи награда за цялостен принос и развитие на лозаро-винарския бранш. И именно Панов бе отличен с нея, като човек, отдал цялото си сърце и душа на винарството, оставил собствен почерк, своя школа, своите големи вина. 

Дълбок поклон пред паметта му!