23 октомври 2024, Емилия Стоева
Когато заговорим за Брунело ди Монталчино винарското имение Castello Banfi стои на пиедестал. Не без основание можем да ги наречем истински пионери в оформянето на съдбата на тази тосканска легенда.
Историята започва през 1978 г. с Джон и Хари Мариани — двамата братя с американо-италиански корени, които купуват първото си лозе в района Монталчино. Днес имението е нараснало до близо 3000 хектара, 30% от тях са лозя, а на останалата земя растат маслинови насаждения, житни култури, овощни дървета и гори.
Само за малко повече от четири десетилетия Banfi успява да създаде впечатляващата си и красива винена история, белязана от престижни световни отличия, която наследниците на братя Мариани избират да разказват чрез четирите съпътстващи я стълба: пионерство, изследвания, иновации и устойчивост.
Начело на имението стои Кристина Мариани-Мей, трето поколение наследник на семейната винарна, която продължава да развива заложените цели зад Banfi – една от главните сред тях е именно затвърждаване на качеството и славата на Brunello di Montalcino. Неслучайно избата се счита за синоним на прочутото червено вино от сърцето на Тоскана. Постоянните изследвания на сорта санджовезе, стоящ в основата на тяхното Брунело, и всичко, което гравитира около него, са сред основните усилия, в които Banfi инвестира време и ресурси през годините.
Винарната провежда редица проучвания, както на лозето, така и в избата, които водят до едно от важните открития. Това е зонирането на лозовите масиви, което започват да прилагат на практика почти от самото начало, през 1980 г., оптимизирайки отглеждането на санджовезе в различните зони на имението. Две години по-късно дават началото на проект за клонова селекция, посветен на сорта, за да се идентифицират най-подходящите представители. Така избата достига до 29 клона, които поемат по дълъг път. От тях внимателно се селектират само тези, дали отлични резултати, и се насочват към създаването на Brunello di Montalcino.
Banfi Experience Portfolio Tasting
През октомври 2024 нагледен пример за царствения характер, благородството и истински забележителния потенциал за отлежаване на вината, които Banfi произвеждат, беше демонстриран с дегустация на портфолиото, налично на българския пазар и специален майсторски клас с вертикална дегустация на 6 реколти Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG. Събитието отбеляза 20-годишнината на официалния вносител на тосканската изба — Vayk Wines, а модератор на дегустацията беше световният посланик на винарната Игор Марини.
От 2019 до 1997 или какво представлява неподвластното на времето Brunello di Montalcino?
Защитавайки титлата Най-добри в създаването на вина, прославящи Монталчино из целия свят, правилата, които Banfi неотлъчно следват, са ясно определени: сортът е един и той, разбира се, е санджовезе. Следва изпипаната до съвършенство технология, съчетаваща провеждането на ферментационните процеси в хибридни резервоари от стомана и френски дъб, последвани от отлежаване за минимум 2 години в 60 и 90 hl френски дъбови бъчви. Резултатът от всичко това е перфектен баланс между танини, киселини и алкохолно съдържание. А финалният вариант е готов за пускане на пазара не преди петата година.
Майсторският клас, организиран от Vayk Wines, логично стартира с актуалната реколта в момента — 2019. Бяха ясно представени концепцията за съчетаване на традиция и модерни подходи зад серията Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG. Запазен свеж, ярък рубинен цвят, ясно изразени аромати на черни плодове, подправки, силно подчертани танини и мощно тяло. Вино, демонстриращо красотата и могъществото на тероара, перфектната технологична работа и завидния потенциал за отлежаване. Брунело, което може да бъде отворено сега, но е по-добре да бъде съхранявано, за да покаже във времето пълната си способност за благородно развитие.
Слизайки към 2016 (реколтата, даваща най-силни заявки, според водещия Игор Марини), всичко описано по-горе се доказва с лекота. Вече на 8 години това Брунело наистина е може би най-подходящият избор за хора, които нямат търпението да чакат 12 години и повече, за да се насладят. Интересно развитие на соленовати нотки в комбинация с деликатна пикантност и сочно, добре заоблено и нежно тяло.
С пристъпването към реколтите 2010, 2006 и 2001 Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG разкрива постепенно преминаване към класически винарски подход — висок алкохолен градус, лека оксидация, разкриваща аромати на кафе, смокини, тютюн, сухи листа и хумидор. Сред тези представители е и най-отличителната реколта, а именно 2006. Тук изненадата е все още ярко подчертаното присъствие на кадифени танини, които гарантират дълъг живот.
Кулминацията в майсторския клас беше представянето на реколта 1997. На завидните 27 години, това Брунело ди Монталчино е достигнало до своята зрялост, надграждайки предшестващите реколти с плътен цвят, аромати на мед и евкалипт, женско биле и сливи. Очаквано съблазнително мармаладено усещане, подкрепено от жизнена киселинност и очарователни третични аромати на мока и тютюневи листа.
Banfi е като своеобразен пазител на уникален по рода си тероар, с който работят вече повече от 40 години. Работата им е насочена в посока устойчивост на всяко едно ниво, стремейки се всяко действие да бъде, на първо място, безопасно за околната среда, честно спрямо обществените очаквания и икономически устойчиво. През последните години безпрекословната обич към Тоскана успява да разшири границите на творчество и довежда Банфи до нови области в региона, като Кианти, Болгери, Кианти Класико и Марема. А силната връзка с Пиемонт, която върви паралелно още от основаването на Banfi в Монталчино, е много по-стара и повод на изцяло ново изследване.
Знаменитият Оз Кларк в интервю на bTV.