Начало - Статии и новини - Новини - Banfi Brunello di Montalcino – едно запомнящо се преживяване
Новини
   

Banfi Brunello di Montalcino – едно запомнящо се преживяване

23 октомври 2024, Емилия Стоева

Когато заговорим за Брунело ди Монталчино винарското имение Castello Banfi стои на пиедестал. Не без основание можем да ги наречем истински пионери в оформянето на съдбата на тази тосканска легенда.

Историята започва през 1978 г. с Джон и Хари Мариани — двамата братя с американо-италиански корени, които купуват първото си лозе в района Монталчино. Днес имението е нараснало до близо 3000 хектара, 30% от тях са лозя, а на останалата земя растат маслинови насаждения, житни култури, овощни дървета и гори.

Само за малко повече от четири десетилетия Banfi успява да създаде впечатляващата си и красива винена история, белязана от престижни световни отличия, която наследниците на братя Мариани избират да разказват чрез четирите съпътстващи я стълба: пионерство, изследвания, иновации и устойчивост.

Начело на имението стои Кристина Мариани-Мей, трето поколение наследник на семейната винарна, която продължава да развива заложените цели зад Banfi – една от главните сред тях е именно затвърждаване на качеството и славата на Brunello di Montalcino. Неслучайно избата се счита за синоним на прочутото червено вино от сърцето на Тоскана. Постоянните изследвания на сорта санджовезе, стоящ в основата на тяхното Брунело, и всичко, което гравитира около него, са сред основните усилия, в които Banfi инвестира време и ресурси през годините.

Винарната провежда редица проучвания, както на лозето, така и в избата, които водят до едно от важните открития. Това е зонирането на лозовите масиви, което започват да прилагат на практика почти от самото начало, през 1980 г., оптимизирайки отглеждането на санджовезе в различните зони на имението. Две години по-късно дават началото на проект за клонова селекция, посветен на сорта, за да се идентифицират най-подходящите представители. Така избата достига до 29 клона, които поемат по дълъг път. От тях внимателно се селектират само тези, дали отлични резултати, и се насочват към създаването на Brunello di Montalcino.

Banfi Experience Portfolio Tasting

През октомври 2024 нагледен пример за царствения характер, благородството и истински забележителния потенциал за отлежаване на вината, които Banfi произвеждат, беше демонстриран с дегустация на портфолиото, налично на българския пазар и специален майсторски клас с вертикална дегустация на 6 реколти Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG. Събитието отбеляза 20-годишнината на официалния вносител на тосканската изба — Vayk Wines, а модератор на дегустацията беше световният посланик на винарната Игор Марини.

От 2019 до 1997 или какво представлява неподвластното на времето Brunello di Montalcino?

Защитавайки титлата Най-добри в създаването на вина, прославящи Монталчино из целия свят, правилата, които Banfi неотлъчно следват, са ясно определени: сортът е един и той, разбира се, е санджовезе. Следва изпипаната до съвършенство технология, съчетаваща провеждането на ферментационните процеси в хибридни резервоари от стомана и френски дъб, последвани от отлежаване за минимум 2 години в 60 и 90 hl френски дъбови бъчви. Резултатът от всичко това е перфектен баланс между танини, киселини и алкохолно съдържание. А финалният вариант е готов за пускане на пазара не преди петата година.

Майсторският клас, организиран от Vayk Wines, логично стартира с актуалната реколта в момента — 2019. Бяха ясно представени концепцията за съчетаване на традиция и модерни подходи зад серията Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG. Запазен свеж, ярък рубинен цвят, ясно изразени аромати на черни плодове, подправки, силно подчертани танини и мощно тяло. Вино, демонстриращо красотата и могъществото на тероара, перфектната технологична работа и завидния потенциал за отлежаване. Брунело, което може да бъде отворено сега, но е по-добре да бъде съхранявано, за да покаже във времето пълната си способност за благородно развитие.

Слизайки към 2016 (реколтата, даваща най-силни заявки, според водещия Игор Марини), всичко описано по-горе се доказва с лекота. Вече на 8 години това Брунело наистина е може би най-подходящият избор за хора, които нямат търпението да чакат 12 години и повече, за да се насладят. Интересно развитие на соленовати нотки в комбинация с деликатна пикантност и сочно, добре заоблено и нежно тяло.

С пристъпването към реколтите 2010, 2006 и 2001 Castello Banfi Brunello di Montalcino DOCG разкрива постепенно преминаване към класически винарски подход — висок алкохолен градус, лека оксидация, разкриваща аромати на кафе, смокини, тютюн, сухи листа и хумидор. Сред тези представители е и най-отличителната реколта, а именно 2006. Тук изненадата е все още ярко подчертаното присъствие на кадифени танини, които гарантират дълъг живот.

Кулминацията в майсторския клас беше представянето на реколта 1997. На завидните 27 години, това Брунело ди Монталчино е достигнало до своята зрялост, надграждайки предшестващите реколти с плътен цвят, аромати на мед и евкалипт, женско биле и сливи. Очаквано съблазнително мармаладено усещане, подкрепено от жизнена киселинност и очарователни третични аромати на мока и тютюневи листа.

Banfi е като своеобразен пазител на уникален по рода си тероар, с който работят вече повече от 40 години. Работата им е насочена в посока устойчивост на всяко едно ниво, стремейки се всяко действие да бъде, на първо място, безопасно за околната среда, честно спрямо обществените очаквания и икономически устойчиво. През последните години безпрекословната обич към Тоскана успява да разшири границите на творчество и довежда Банфи до нови области в региона, като Кианти, Болгери, Кианти Класико и Марема. А силната връзка с Пиемонт, която върви паралелно още от основаването на Banfi в Монталчино, е много по-стара и повод на изцяло ново изследване.