Начало - Статии и новини - Новини - Барове и ресторанти в Италия протестират срещу мерките за социална дистанция
Новини
   

Барове и ресторанти в Италия протестират срещу мерките за социална дистанция

29 април 2020

Барове и ресторанти в Италия протестират срещу мерките за социална дистанция

Повече от 75 хиляди италиански ресторанти, барове и клубове се обединиха, за да протестират срещу обявените мерки за социална дистанция след края на карантината. Организиран от Movimento Imprese Ospitalità (MIO), протестът се провежда под мотото Risorgiamo Italia (Да възкресим Италия). Според представителите на всички тези заведения, обявените от правителството мерки биха могли да доведат до затварянето на половината предприятия в хотелиерско-ресторантьорски сектор в страната.

В знак на протест, днес сутринта собствениците на барове и ресторанти предадоха символично ключовете от заведенията си на местните кметове. В 21 часа снощи, всички протестиращи обекти включиха светлините си, за да отбележат последната вечер, в която работят.

Повечето от заведенията, които изразяват по този начин недоволството си, са семейни предприятия. Собствениците им смятат, че след 1 юни, когато им бъде позволено да отворят отново, ще работят на загуба. Обявените от правителството мерки предвиждат между масите да има по-голямо разстояние, както и поставянето на плексигласови прегради между клиентите. Членовете на MIO твърдят, че в най-добрия случай могат да очакват едва 30% от обичайния си оборот, докато в същото време ще са изправени пред същите разходи. От бранша са убедени, че, ако не бъдат променени мерките, половината от заведенията ще трябва да затворят окончателно и то във важен сектор от италианската икономика с оборот от 87 млрд. евро, където работят 1,5 милиона души. От организацията смятат още, че с изчезването на баровете и ресторантите Италия ще загуби жизненоважна част от културата си.