Начало - Статии и новини - Анализи - Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Димитър Димов
Анализи
   

Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Димитър Димов

21 януари 2021

В края на миналата 2020 година шестима от българските винени професионалисти бяха така отзивчиви да споделят - в 5 минитеми - вижданията си за близкото бъдеще на виното: какви тенденции очакват да се наложат, какви винени стилове и моди ще се утвърдят или появят... Трима от тях: Яна ПетковаГергана Тодорова и Марин Атанасов не работят за конкретна изба и не са уайнмейкъри, но се занимават професионално с вино, следят тенденциите и имат визия за развитието му. Другите: Димитър Димов, Димитър Костадинов и Николай Кръстев създават качествени вина в конкретни изби и са доказали, че знаят какво правят и имат идея какво да очакват. Уважаваме мнението на всички тях и искрено им благодарим за прогнозите, които дадоха. 

Ето предвижданията на един от най-способните, оригинални и търсещи млади енолози у нас:


Димитър Димов е съсобственик и енолог на изба Ялово. За малко хора в България може да се каже, че са трето поколение винари. А при него случаят е точно такъв. Дядо му се е занимавал с винарство, баща му също – бил е и директор на  Винпром Лясковец. Както самият Митко казва, израснах във винпрома. Завършва във Франция лозарство, винарство и икономика на лозаро-винарския бранш. От 2010 и до момента е главен технолог на Сувла – турска изба в района на Еджеабат, полуостров Галиполи, западния бряг на Дарданелите. През 2012 заедно с Антон Танев стартираха проекта за винарната в село Ялово, Великотърновско, и вече се наложиха, особено на ценителския пазар, с качество и модерен стил. Митко Димов е страстен търсач и познавач на изгубени или полуизгубени местни сортове, изобщо е мислещ и смело експериментиращ енолог, който следи и познава процесите и тенденциите в широкия свят на виното.
  

Работната ръка
Липсата на работна ръка е вече осезаем проблем в почти всички лозарски региони на света. Работата на лозята е физически тежка, изискваща специфични умения и компетентност, при всякакви атмосферни условия, и на всичко отгоре е ниско платена. По-старите поколения  имаха познанията, уменията и желание за такъв вид работа, но трудово активните днес поколения Y и Z са от друго тесто. Все повече ръчният труд ще се заменя с механизация, технологии и дигитализация. Традиционните стопанства ще намаляват.

Винените брандове 
Трендът в масовите марки е към изчистен дизайн и ясни послания, само най-важното! Добър пример е американският бранд Barefoot и все повече от големите ще се ориентират към изчистване и опростяване на стила на вината и комуникацията. По-трудно ще става на традиционния производител, разчитащ на популярността на своето ЗНП, но пък за малки оригинални и иновативни производители ще има все по-голям пазар.

Сортовете
В световен мащаб най-засажданите днес са темпранийо, каберне совиньон, сира, совиньон блан и шардоне1. Те са популярни, но и по-адаптивни към глобалното затопляне. В растеж са и други издръжливи сортове, например гръцките (асиртико, москофилеро и др.), които вече ги има и у нас. Завръщат се старите забравени сортове. Те обогатяват биоразнообразието и палитрата от вкусове. Заедно с френския ривейренк или ливанския обеиди очаквайте скоро на хоризонта и българските кокорко, мавромат или сифта.   

Стиловете вино
Модата на мощните, зрели червени вина с много дъб остана далеч в миналото. Днес все по-важни за вкуса са балансът и характерът, а не толкова концентрацията. Ще се запази тенденцията към по-елегантни и ефирни вина. От друга страна, поколенията Y и Z обичат да експериментират, което несъмнено ще доведе до още по-голямо разнообразие в стиловете вино и винени напитки. Синьото вино бе само началото – очакват ни още по-шантави продукти!

Зелено бъдеще
Биологични, биодинамични, натурални вина – вече присъстват сериозно на пазара и делът им ще расте. Основната мотивация за покупката им доскоро бе, че не съдържат пестициди и са по-здравословни. В бъдеще обаче водещо ще бъде устойчивото развитие. Клиентът ще се интересува какво е въздействието върху природата и обществото толкова, колкото и върху собственото му здраве. Но, разбира се, вкусът ще остане водещ фактор за покупка, а по-зелените техники предлагат повече характер и оригиналност.

1 Anderson, K. and S. Nelgen, Which Winegrape Varieties Are Grown Where?  A Global Empirical Picture (Revised Edition), University of Adelaide Press, 2020. Freely available as an ebook.

Прогнозите, публикувани досега: Яна ПетковаГергана Тодорова, Марин Атанасов, Димитър Костадинов, Николай Кръстев.

Очаквайте и прогнозите на Димитър Костадинов, управител на Загрей и Николай Кръстев, енолог на Царев брод.