Начало - Статии и новини - Анализи - Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Димитър Костадинов
Анализи
   

Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Димитър Костадинов

23 януари 2021

В поредица от публикации ви запознаваме с по 5 прогнози за близкото бъдеще на виното (условно 5 години) на шестима български винени професионалисти: какви тенденции очакват да се наложат, какви винени стилове и моди ще се утвърдят или появят... Трима от тях: Яна ПетковаГергана Тодорова и Марин Атанасов се занимават професионално с вино, следят тенденциите и имат визия за развитието му, без да работят за конкретна изба и без да са уайнмейкъри. Другите трима: Димитър Димов, Димитър Костадинов и Николай Кръстев създават качествени вина съответно във винарските изби Ялово, Загрей и Царев брод - техните вина и работата им показват, че знаят какво правят и имат идея какво да очакват. Уважаваме мнението им и искрено им благодарим, че споделиха своите виждания. 

Представяме ви прогнозите на Димитър Костадинов.


Завършил е индустриален мениджмънт в Техническия университет в София, след това Мехатроника със специализация на тема комуникационна техника в университета в Линц, Австрия. През 2007 г., още преди да стане на 30 години, се връща в България, за да стане управител на винарска изба Загрей край Първомай, създадена от баща му. Смелост, модерно мислене, внимание към земята и лозята, експериментаторски дух и ясна визия – с тези свои качества Митко Костадинов управлява винарната, която вече години наред прави не само качествени, но и интересни и различни вина – увенчава ги изключителният мавруд Vinica, създаван година след година по метода апасименто. Какво да очакваме в близкото бъдеще на виното, според Митко Костадинов:

 

2020 година ни показва, че светът стои на прага на радикална промяна. Скоростта, с която тя се случва, е главозамайваща и за един обикновен човек е трудно да я обхване и проумее във всичките ѝ аспекти. Водещият фактор, с който се съобразявам при изграждането на моята прогноза, се базира на плана за развитие на ООН – агенда 2030, съпоставен с актуалните събития като възможност за по-ефективно постигане на тези цели. Разбира се,  всичко това ще пречупя през моята лична гледна точка и интуиция.

  • За България: Консумация на все повече българско вино като цяло, както и все по-голям дял на местните сортове в консумираното вино. 

  • За България: Стилът на българското вино няма да се промени съществено, защото 5 години са твърде кратък период. Това ще бъде и причината нищо съществено да не се промени в позициите на българското вино по света.

  • За света: Отлив от комерсиалния стил на правене на вино тип Нов свят.  Очаквам да виждам повече по-ефирни, по-семпли, но по-говорещи и свежи вина като любими на водещата част от винените почитатели.

  • За света: Консумацията на червено вино ще обърне негативната тенденция спрямо бялото вино в своя полза. Това ще се дължи не толкова на факта, че ще се пие повече червено вино, колкото на общото намаляване на консумацията на вино. Просто консумацията на бяло вино ще спада по-бързо от тази на червеното.

  • За света: Отричане или започване на тенденция против използването на дъб при винопроизводството като практика, която не отговаря на критериите за устойчивост и природосъобразност на процеса на производство. Това ще доведе в известна степен и до промяната в стила на виното като в по-предишната точка (по-ефирни, по-семпли, но по-говорещи и свежи вина).

 

Прогнозите на: Яна ПетковаГергана ТодороваМарин Атанасов, Димитър Димов, Николай Кръстев.