Начало - Статии и новини - Анализи - Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Марин Атанасов
Анализи
   

Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Марин Атанасов

20 януари 2021

Как си представят близкото бъдеще на виното, какви тенденции очакват да се наложат, какви винени стилове и моди ще се утвърдят или появят – това са част от въпросите, които DiVino зададе на шестима български винени хора малко преди настъпването на 2021 година. Трима от тях: Яна Петкова, Гергана Тодорова и Марин Атанасов не работят за конкретна изба и не са уайнмейкъри, но се занимават професионално с вино, следят тенденциите и имат визия за развитието му. Другите трима: Димитър Димов, Димитър Костадинов и Николай Кръстев създават качествени вина в конкретни изби и са доказали, че знаят какво правят и имат идея какво да очакват. Ценим мнението на всички тях и искрено им благодарим, че откликнаха на молбата ни. По-долу може да научите как вижда близкото бъдеще на винения свят Марин Атанасов, един от водещите български сомелиери. 


През годините Марин е опознал много от различните винени професии: сомелиер, посланик на бранд, винен директор, експорт мениджър и лектор. Млад, енергичен, задълбочен и отдаден на професията си, той искрено вярва в мисията Българско вино и търси нашата винена идентичност, особеностите и качествата, които ни правят различни и разпознаваеми във все по-широкия и разнообразен свят на виното. А като топ сомелиер Марин следи динамичното развитие и в глобалния свят на виното, модите, нагласите и тенденциите. 

Натурално вино
На първо място, очаквам нарастващ интерес към натуралните вина. Тук можем да добавим и вината, направени с минимална намеса от страна на технолога, оставяйки първичните аромати от гроздето и тероара да  говорят във виното. Този тип вина все по-лесно ще печелят доверието на клиенти и търговци поради видимото подобряване на качеството през последните години и правенето на вина без дефекти.

Тъмни розета и вина клере
Огромният интерес към бледите розета през последните десет години ще отстъпи място на по-обагрени розови вина от интригуващи сортове. Очаквам и възраждане на вината клере, които предлагат плодовия характер на розето и сочността на червените вина, но без таниновата структура.

Завръщане на мерлото
Този сорт има всичко, което един консуматор на вино търси: кадифени танини, сочна и лесна за харесване плодова структура на вкуса, възможност за отлежаване при премиум вината и вкусни предложения в достъпните ценови класове. Имайки предвид никога няма да пия мерло ефекта, в момента вината от този сорт предлагат перфектно съотношение между цена и качество.

Местните сортове
Те са тук, за да останат. Нуждата от регионална принадлежност във виното най-лесно се постига с честно направени вина от локални сортове. Очаква се засаждане на нови насаждения, като се работи върху клоновата селекция и се търсят правилните тероари, които да бъдат класифицирани в апелации.

Нови региони
Виненият свят става все по-отворен за нови винени региони, които впечатляват с качество и идентичност. Вината от Централна и Източна Европа вече са завоювали своите позиции и интересът ще расте, като вината ще намират все по-широко международно признание. Американски региони като Аризона, Тексас и Вирджиния, които оспорват монопола на Калифорния в САЩ, ще достигнат и до международните пазари. 

Очаква ни един шарен и динамичен винен свят!

 

Прогнозите, публикувани досега:  Яна Петкова, Гергана Тодорова, Димитър Димов, Димитър Костадинов, Николай Кръстев.