Начало - Статии и новини - Анализи - Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Николай Кръстев
Анализи
   

Близкото бъдеще на виното: прогнозата на Николай Кръстев

27 януари 2021

Това е последната от поредица публикации, в които ви запознахме с по 5 прогнози за близкото бъдеще на виното (условно 5 години) на шестима уважавани български винени професионалисти: какви тенденции очакват да се наложат, какви винени стилове и моди ще се утвърдят или появят... Трима от тях: Яна ПетковаГергана Тодорова и Марин Атанасов се занимават професионално с вино, следят тенденциите и имат визия за развитието му, без да работят за конкретна изба и без да са уайнмейкъри. Другите трима: Димитър Димов, Димитър Костадинов и Николай Кръстев създават качествени вина съответно във винарските изби ЯловоЗагрей и Царев брод - техните вина и работата им показват, че знаят добре какво правят и имат идея какво да очакват. Искрено им благодарим, че споделиха своите виждания!

Какво ни очаква по отношение на виното в следващите години според Николай Кръстев. 


Още като студент по Технология на виното и пивото в Пловдив Ники Кръстев отива да помогне за гроздоберната кампания на Санта Сара. И там изкарва цели 10 години „на колела“. А когато Санта Сара се установява в поморийското село Горица, той вече има изградена собствена визия за правене на вино, която пък съвпада с визията на лозето в село Царев брод и на неговия стопанин – агроном Иван Иванов. И така, от 2015 Ники е винар на винарска изба Царев брод, където прави емблематични вина като Gergana и Pet-Nat, а от 2016 заедно с неговите приятели, партньори и единомишленици Петър Георгиев и Радостин Милков имат обща фирма, чрез която прилагат в немалко български изби своя опит, събиран по цял свят. През 2020, за втора поредна година, Ники Кръстев беше сред номинираните за Енолог на годината от колегите си от Съюза на българските енолози. Харизматичен, сладкодумен и просветен професионалист, Ники може да запали всекиго за виното.
Вижте неговите прогнози.

 

  • Искам да започна с това, че промяната в света на виното според мен е през 15 години.  Ако разгледаме възрастовото разпределение на винопотребителите спрямо предпочитанията им към определен стил червено вино, общо взето, наблюдаваме следното: 25–40-годишните предпочитат млади червени вина, без наличие на дървесина; 40–55-годишните – средно отлежали червени вина с умерено и балансирано усещане на дървесина; над 55-годишните – много отлежали мощни червени с усещане на класна дървесина. Така веднага си правя извода какво е бъдещето в червените вина.

  • Смятам, че ще се повиши производството и консумацията на червени вина с алкохолно съдържание от 12 об.% до 13 об.%.

  • Предполагам, че интензитетът на цвета при червените вина ще стане маловажен фактор за качеството на вината при съвременните винени любители.

  • Ще нарасне консумацията на червени вина тип „Кларет” – нито  типично розе с изцеждане на сока преди ферментация, нито червено вино с много екстракт и дълга ферментация.

  • Производството и консумацията на натурални вина във всички видове – бели, розе, оранжеви, пенливи и червени ще нарасне, като това увеличение ще идва от младите привърженици в света на виното. 

 

Прогнозите на: 

Яна Петкова
Гергана Тодорова
Димитър Димов
Марин Атанасов
Димитър Костадинов.