Начало - Статии и новини - Новини - Bordeaux Tasting – море от хора и големи вина!
Новини
   

Bordeaux Tasting – море от хора и големи вина!

04 януари 2020, Никола Стойнов

Bordeaux Tasting – море от хора и големи вина!

Осмото издание на фестивала Bordeaux Tasting събра 7000 посетители за два дни, похвалиха се организаторите от Terre de Vins. Печатната медиа, която има и електронен сайт, е нещо като френски събрат на DiVino.

На изложението, състояло се на 14 и 15 декември, любители и професионалисти дегустираха повече от 700 вина. В района на прочутия площад Place de la Bourse производители и търговци представиха целия регион на Бордо (включително над 100 от големите вина), еликсири от Бургундия, Лоара, Рона, Елзас, Лангдок, Прованс, от няколко европейски страни, от Новия свят. Отделни пространства имаха биовината, шампанските (25 изби), Померол (реколта 2015), както и коняците, начело с престижния Château de Beaulon.

Шест майсторски класа бяха проведени в рамките на изложението, като истински фурор предизвикаха тези на Château d'Yquem (с дегустация на реколти 2016, 2015, 1995 и 1988) и на Château Angélus (2016, 2006, 1996, 1986). Въпреки високите цени – до 180 евро, билетите за тях бяха изкупени светкавично онлайн.

Голям интерес имаше и към пресконференциите, отворени и за широката публика. В една от тях Саския дьо Ротшилд представи първото вино на Domaines Barons de Rothschild, произведено в Китай. 30-те хиляди бутилки Long Dai 2017 съдържат 61% каберне совиньон и равни части каберне фран и марселан, който е особено харесван сорт в Китай. Трябваха ни десет години, за да постигнем това вино. Китайците натискаха да стане по-бързо, но не можеше да го направим без търсеното от нас качество, обясни Дьо Ротшилд. 32-годишната бивша журналистка от New York Times, която управлява винена империя, разпростряла се във Франция (Пояк, Померол, Сотерн), Чили, Аржентина и Китай, разкри, че мечтата й е да произвежда вино в...Етиопия.

Силен ръгби акцент беляза фестивала. Яник Жозион (41 г., 73 мача за Франция) разказа за своята богата и успешна спортна кариера, за това как е придобил образованието си на агроинженер още като действащ спортист и за сегашните си ангажименти. Авторът на знаменитото победно есе срещу Нова Зеландия на световното през 2007 г. показа произвежданото в Гаяк от него и съдружници вино Aligança (по 30% от местните сортове брокол и дюрас и по 20% мерло и сира). Яник, баща на 3 деца, се занимава също и с производството на женшен, помага на баща си в отглеждането на овце, инвестирал е и в застрахователна дейност в селското стопанство.

Друг френски ръгби национал – Реми Ламра (29 г., 19 мача за петлите и състезател на Бордо от този сезон), разкри огромната си страст към виното и желанието си след време да има собствени лозя и вино в родното си място Сент-Фоа-ла-Гранд. От няколко години Ламра си сътрудничи с Бертран Раваш. Станал е рекламно лице на бизнеса на авторитения негосиан. От своя страна, Раваш му помага да навлезе в дълбините на винопроизводството и търговията.

Специален гост беше и кметът на Бордо Никола Флориан. Преди няколко месеца той наследи поста от Ален Жюпе и се надява да го запази след местните избори през март догодина. Виното на Бордо – това са нашите корени, нашето наследство. Трябва да продължаваме да го развиваме, както и всичко, свързано с него, заяви кметът Флориан. Според 50-годишния юрист по образование, изключително важна е адаптацията на местния винен бранш към глобалните климатични промени. Длъжни сме да пазим природните ресурси, както и да сме начело в нововъведенията. Бих искал да обединя учените, винопроизводителите, но също и стартъпите, за да направим региона ни една Силиконова долина на виното. Бордо може да бъде територия на експериментаторство и новаторство, заключи Никола Флориан.