Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Bratanov Chardonnay Sur Lie Wild Fermented 2018
Вино на фокус
   

Bratanov Chardonnay Sur Lie Wild Fermented 2018

22 юли 2021

Bratanov Chardonnay Sur Lie Wild Fermented 2018

 

Представяме ви едно благородно вино, което разкрива истинската си красота и многопластовост след поне година в бутилката и същевременно се развива положително най-малко още 5 години напред.

Винарна Братанов са известни със способността да експериментират смело, но и да остават верни на стила си. Chardonnay Sur Lie е плод на тази философия. От 2015, с присъединяването към екипа им на завършилата във Франция еноложка Мария Стоева, в работата с класическия френски сорт при отлежаване само в иноксов съд Братанови комбинират два интересни подхода: по-продължителен контакт с фините утайки (Sur Lie) и ферментация изцяло с естествената микрофлора от лозето или т.нар. диви дрожди. Целта е да се получи шардоне без дъб, което е запазило свежестта си и същевременно е по-структурирано и комплексно, с изявена индивидуалност и характер. Така показват по най-чист начин богатството и елегантността на този благороден сорт, отглеждан в собствените им лозя върху южните хълмове на Сакар планина.

Слънчевият характер на виното се проявява неизменно при отварянето на всяка бутилка и то е едно от любимите на българската винена публика. В същото време то не остава незабелязано и от професионалистите – Chardonnay Sur Lie 2018 е най-високо оцененото българско шардоне без дъб от дегустационния екип на DiVino за 2020.

Комбинирайте с пилешки и рибни ястия с леки сосове, миди, ризото или прясна паста със зеленчуци или млечни сосове. Много сполучлива комбинация е също с меки сирена. Сервирайте го не твърде охладено при t 10–12 °C.