20 септември 2023
Представяме ви един много ценен за нас и, надяваме се, интересен за вас брой на списание DiVino.
Основната тема е нашата DiVino класация Top 50 на най-добрите български вина и наградите на DiVino за 2022 г. В своето въведението към темата Емил Коралов пише: За всеки, който що-годе следи какво се случва с българското вино, последната класация DiVino.Top 50 без съмнение затвърди впечатлението, че то се развива бурно и в правилна посока, когато говорим за качество на продукта. Изтърканият ни вече слоган не е просто едно пожелателно послание, а неоспорим факт: Българското вино е по-добро от всякога. Но какво от това? Прави ли ни това разпознаваема и уважавана винарска страна? Отговорът е: все още не. Успяват ли мнозинството от хората, които се занимават и най-вече произвеждат вино, да поддържат бизнеса си на такова ниво, че да не живеят в ежедневен страх от евентуален утрешен фалит? Едва ли. Разбра ли българската държава, че ако не да помага, поне не трябва да пречи на винарите? И това е доста съмнително...
И още: Да си в топ 10 на класацията е нюанс, да си победител е щрих. Да си в топ 50 е истинското признание и се надяваме, че всички български изби, които го получат, ще го оценят по достойнство. Така те ще оценят нашата работа, както ние оценяваме тяхната, дегустирайки вината им и поставяйки им оценки.
Извън преинтересните теми за развитието на българското винарство, за класациите и конкурсите с критичен поглед, за това кои и какви са най-добрите български вина, брой 46 на списание DiVino включва увлекателни винени пътешествия: в Мендоса, най-големият винопроизводителен район на Аржентина, както и в Пиемонте - с акцент върху имението Тенута Карета и вината им от най-новото DOCG Алта Ланга. Може да прочетете и интересно интервю с д-р Донато Ланати - един от най-изявените учени енолози в света. Италия присъства в списанието и със статия за голямата традиция, наречена Aperitivo, а също с един разказ за страстните дискусии около произхода на една от италианските кулинарни икони - паста карбонара.
Както винаги в броя предлагаме и резултати от дегустациите на най-добре представилите се български вина (в случая бели и розе), оценени през последните месеци от екипа на DiVino.
Може да поръчате брой 46 на DiVino онлайн във vintageclub.bg или Casavino.bg
Или потърсете списанието на място в:
Винен бар Wine Generator – София, ул. Рачо Димчев 8
Магазини Casavino
Магазин Вино Оренда
OMV бензиностанции
Обектите на Inmedio и Relay
Приятно четене!
Винарните от Южен Сакар ви канят на 9 декември на вкусно и весело, винено и артистично зимно празненство. Домакини са Росалеа и Бисанте.