Начало - Статии и новини - Новини - Бяло вино с наименование от Рибера дер Дуеро? Да, вече може!
Новини
   

Бяло вино с наименование от Рибера дер Дуеро? Да, вече може!

10 октомври 2019

Бяло вино с наименование от Рибера дер Дуеро? Да, вече може!

Известната испанска винена област Рибера дел Дуеро ще позволява отсега нататък да се произвеждат бели вина в наименованието за произход D.O. Ribera del Duero. Промяната, която беше финализирана преди броени дни, ще даде възможност на общо 315 производители да правят бяло вино, като поставят означението D.O. Ribera del Duero на етикетите. Досега, производството на бели вина в областта беше ограничено до защитеното географско означение Castilla Y León IGP, което представляваше едва 3% от производството в областта.

Новите правила позволяват производството на бели вина, които съдържат най-малко 75% от основния местен сорт албильо майор. Той представлява 5% от лозовите масиви в D.O. Ribera del Duero и се използва в червените блендове от наименованието за произход. Другите позволени сортове за белите вина са пирулес, малвазия, виура, вердехо, албариньо, ондараби сури, паломино, шардоне, ризлинг, совиньон блан, трейшадура и вионие.

Наименованието за произход (D.O. Ribera del Duero) е създадено през 1982 от малка група местни производители, които съзират потенциала на района. Дотогава там се отглеждат основно лозя, чиято реколта продавали на кооперативи за производството на наливно вино. Традиционният за Рибера темпранийо заема 95% от лозовите масиви в D.O. Ribera del Duero и според правилата трябва да представлява най-малко 75% от червените вина в рамките на наименованието за произход. Останалите позволени сортове са каберне совиньон, мерло, малбек, гарнача тинта и албильо майор.

Какви са предизвикателствата пред българските производители на вино ще може да научите по време на DiVino.Taste! 9-ото издание на най-големия форум на българското вино ще се проведе от 22 до 24 ноември, в Интер Експо Център София. DiVino.Taste събира тази година близо 80 български винопроизводители, а посетителите ще имат избор да дегустират сред над 500 от техните качествени и разнообразни вина! Пълната програма вижте на Taste.bg