Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Carte Noire Heritage Blanc Cotes de Provence 2021
Вино на фокус
   

Carte Noire Heritage Blanc Cotes de Provence 2021

06 юли 2022

Carte Noire Heritage Blanc Cotes de Provence 2021

 

В Прованс се правят и невероятни бели вина като Карт Ноар Еритаж Блан – нежно, сочно и свежо, представено в изящна провансалска бутилка – съвършено удоволствие за лятото!

Блендът от сортовете юни блан и рол е създаден от Майсторите винари на полуостров Сен Тропе в средиземноморската френска област Кот дьо Прованс. Лозята са разположени в Златния триъгълник, признат за едно от местата с най-добри почви за отглеждане на грозде в региона. Прилагат се щадящи за околната среда земеделски практики.

Гроздето се бере само през нощта, за да се съхрани пълния му ароматен потенциал. Парцелите се проверяват веднъж седмично, за да се гарантира, че беритбата ще бъде извършена при перфектна зрялост. Следва директно пресоване на зърната в безкислородна среда и ферментация при ниски температури. Виното прекарва кратък период върху фините утайки в съдове от неръждаема стомана за постигане на тяло и по-комплексен характер.

Дегустационна характеристика:
Блед лимоненожълт цвят с красиви светлозелени отблясъци. Ефирен нос със свежи нотки на праскова, лимон и подправки. Изключително нежно на небцето с приятни плодови нюанси във вкуса и дълъг, минерален и леко пикантен финал.

Най-голямо удоволствие ще ви достави, ако е охладено до 8-10°С.

Виното е превъзходно като аперитив, но се съчетава хармонично и с паста, салати, козе сирене, ястия с пилешко месо…