Начало - Статии и новини - Акценти - Casas de Hualdo: Маслиново масло в хармония с природата
Акценти
   

Casas de Hualdo: Маслиново масло в хармония с природата

06 февруари 2022

За незапознатите с качествата на зехтина той е просто зехтин. Горе-долу същото, както и при виното. Всъщност зехтинът, особено добрият, е здравословен, вкусен, пълен с хранителни вещества и с антиоксиданти, използва се дори в козметиката.

Важна съставка в прочутата средиземноморска диета, зехтинът е и част от националната идентичност на страни като Испания, Италия, Гърция. Спокойно можем да кажем, че, отново както и виното, маслиновото масло е влязло в ДНК-то на народите от този регион.

Испания е безспорен световен лидер в производството на зехтин, а едни от най-забележителните испански зехтини идват от имението Casas de Hualdo, което се намира в рядко срещана природна зона. Там се отглеждат множество растителни култури, които съжителстват в хармония с дивата флора и фауна. По бреговете на река Тахо, в Кастилия-Ла Манча, биоразнообразието е наистина огромно. Това е водещ фактор за неподражаемост на продуктите от тези земи – като вкус, хранителна стойност, аромат и характер.

В Casas de Hualdo се гордеят не само с чудесните си маслинови масла, но и с устойчивия начин, по който ги произвеждат. Благодарение на съвременните системи за отглеждане на насажденията и за напояването им природното наследство се запазва за идните поколения.

Маслиновите насаждения
Грижата за маслиновите горички е целогодишна, като растежът на всяко дръвче, състоянието на почвите и фазите на развитие на плода са под постоянно наблюдение. За целта се използват най-съвременни методи за регистриране, анализ и реакция. Те са гаранция за правилната грижа за маслината, тоест за най-важното в този бизнес.

Беритбата
Натрупаният опит и постоянното наблюдение на зреенето водят до избора на точния момент за прибиране на реколтата от различните сортове. Най-често това се случва между октомври и ноември. Ранната реколта означава значително намаляване на произведените количества, но позволява да бъдат получени значително по-ароматни и изразителни маслинови масла.

Мелницата
За всички процеси – от постъпването на маслините до опаковането, са осигурени най-новите технологии и оборудването е внимателно проектирано, за да се извлече най-доброто от плодовете. Разположението на маслобойната в подножието на планината гарантира, че маслините пристигат свежи в зоната за смилане и се обработват в рамките на 6 часа след откъсването им. По време на екстракцията температурата се поддържа под 25° C, за да бъдат запазени най-летливите компоненти и аромати.

Съхранение
В Casas de Hualdo бутилират маслиновите масла само след като получат конкретна поръчка. Така маслото се съхранява при оптимални условия. То е в инертни резервоари от неръждаема стомана, при температура 18-22° C през цялата година. По този начин неговите качества се запазват максимално.

Продуктите на Casas de Hualdo имат куп международни награди, а най-престижната класация за зехтини в света Flos Olei ги оцени с 99 от 100 възможни точки.

Casas de Hualdo е в авторитетната асоциация Grandes Pagos del Olivar, членове на която са най-елитните производители на зехтин в Испания. Целта им е да задават високите стандарти и да съхраняват природата и традициите при създаването на маслиновото масло.

Едносортови зехтини
Звездната селекция на Casas de Hualdo от едносортови зехтини включва Arbequinа, Picual и Cornicabra. Чрез тях производителят успява да запази спецификата на всеки сорт. Тя идва от особеностите на сорта и от местните климатични и почвени условия. Знаете думата за това – тероар.

Arbequina Casas de Hualdo
Изпълнен с аромати, деликатен, изненадващ

Ароматен и хармонично балансиран екстра върджин зехтин. Отличава се с взрив от аромати, възможен само след безупречна преработка на най-добрите маслини. Сложно и повече от интересно масло. Маслините Arbequina са типичен каталунски сорт, който има все повече почитатели заради органолептичните си характеристики и лесното възприемане от потребителите. В Casas de Hualdo маслините Arbequina се отглеждат в специфичните за областта почви и всяко дърво е посадено на точно определено разстояние от другите, за да взима най-доброто от земята. Пълни с различни аромати, маслините Arbequina се характеризират със средна интензивност на вкуса, а плодовите нотки преобладават над горчивите и пикантните.

Вкус, аромат и подходящи съчетания:
Гладко, сладко и фино, маслото Arbequina Casas de Hualdo съчетава необичайна комбинация от типични плодови нотки със свежи зелени аромати - ябълка, артишок, зелена трева и домати.

Съчетава се идеално със салати, морски дарове, домашни птици и мазни риби. Комбинира се много добре и със зеленчуци на скара, задушен зелен фасул, бели аспержи, тиква. Този зехтин балансира интензивността на сините сирена със своята сладост и подобрява вкуса на по-деликатните бели сирена. Подчертава вкусовите свойства на доматите във всичките им превъплъщения – от прости салати до традиционното испанско гаспачо. Ароматните му качества и деликатен вкус го правят подходящ дори за приготвяне на сладкиши и десерти.

Picual de Hualdo
Дълготраен плодов вкус

Интензивно и много комплексно, това масло има особено дълъг послевкус. Маслините Picual се събират в точния етап на зреене, когато соковете им придобиват свеж зеленикаво-жълт цвят. При отваряне на бутилката се освобождава дълбокият, сложен аромат на зехтина – силен и интензивен.

Picual е най-разпространеният сорт маслини в света на зехтина. Той идва от Андалусия, но е перфектно адаптиран към по-суровите климатични условия на Casas de Hualdo в Кастилия. Неблагоприятният климат (студена зима и горещо сухо лято) намалява добива, но дава много високо качество. Оптималният начин за отглеждане на дърветата прави възможно получаването на плодове с високо съдържание на полифеноли.

Вкус, аромат и подходящи съчетания:
Picual Casas de Hualdo се отличава с аромат на зелени листа, зелен банан и дори мента – необичаен букет, който го прави наистина специален.

Със своя богат комплекс от аромати Picual Casas de Hualdo подобрява както зелените салати, така и задушените зеленчуци. Незаменим е със зелени аспержи, риба, печено месо и върху кюфтета с доматен сос. Идеален е също за приготвяне на пълнен патладжан, зеле или гъби, както и за овкусяване на паеля, ризото и къри. Чудесно допълнение е към зрели овчи сирена.

Cornicabra Casas de Hualdo
Традиции и иновации

Това е най-традиционният сорт за района, в който се намира Casas de Hualdo. Чрез внимателно пресоване в мелницата от него се получава маслиново масло с голямо количество антиоксиданти.

Маслината Cornicabra
Този местен сорт е ценен не само заради земеделската му издръжливост, но и заради високото качество на маслата, получени от него. Това е единственият сорт със защитено наименование за произход Montes de Toledo. Поради неговата устойчивост на студените зими и горещи лета Cornicabra от древни времена е доминиращият сорт в Кастилия-Ла Манча. В Casas de Hualdo го отглеждат в маслиновите горички, разположени на най-голяма надморска височина, в по-варовикови почви.

Вкус, аромат и подходящи съчетания:
Cornicabra Casas de Hualdo е маслиново масло с щедър на антиоксиданти състав. Разнообразието от аромати – най-вече на зелени листа и ябълка, се обогатява от леко горчиви и пикантни нотки, които се усещат във вкуса.

Типичната упоритост на сорта Cornicabra го прави идеален за приготвяне на традиционните тапас. Подобрява и развива вкуса на ориз, паста и зеленчукови пици. Съчетава се чудесно с печено, агнешко и яхнии. Опитайте и със зеленчуци на грил, особено артишок, патладжани, тиквички или салати на базата на листа от цикория или кресон. Много подходящ е за приготвяне на наситено шоколадови десерти, например мусове и суфлета.

Купажни зехтини
Произведени след съчетаването на различни сортове, купажните зехтини дават възможност за постигане на сложност и баланс на бленда. В Casas De Hualdo се опитват да създадат нова култура в оценяването и използването им и да възпитат  ново отношение към тях.

Reserva de Familia
Емблемата на Casas de Hualdo

Първокласният бленд Reserva de Familia е направен чрез смилане на малки партиди маслини от най-добрите парцели в Casas de Hualdo, засадени с арбекина, пикуал, корникабра и мансаниля. Всеки от четирите сорта се бере по различно време в зависимост от периода, в който достига оптимална зрялост.

Смесването на маслата, получени от първата преса, е нещо, което в Casas De Hualdo определят като връх в работата на специалистите им, композирали Reserva de Familia.

Всяка бутилка има уникален номер и е белег за ексклузивност.

Вкус, аромат и подходящи съчетания:
Това масло е събрало в себе си щедростта, която природата проявява в земите край река Тахо, земите на Casas de Hualdo. Маслиново масло със съвършен баланс, наситен вкус, изключителна структура, ароматна устойчивост и фина елегантност.

Присъстват аромати на зелена трева, артишок, маруля, зелен бадем и ябълка. Множество нотки могат да бъдат открити в дългия му послевкус с пиперлив финал. Reserva de Familia Casas de Hualdo внася елегантност и изисканост в сложни майсторски ястия като ризото с морски дарове, яхния от едър дивеч с червено вино или свински бузи в шоколадов сос. Комбинира се чудесно и със зеленчуци като брюкселско зеле, спанак, пълнени домати и печени чушки, със салати от рукола, репички, пресен лук. Но можете да се насладите на всички нюанси на Reserva de Familia, ако просто го добавите към сушени меса и отлежали сирена.

В България маслиновите масла на Casas de Hualdo може да намерите на ebag.bg