Начало - Статии и новини - Новини - Cheese 2019: Натуралното е възможно
Новини
   

Cheese 2019: Натуралното е възможно

21 септември 2019, DiVino

Cheese 2019: Натуралното е възможно

Дванайсетото издание на най-значимото в света събитие, посветено на натуралните сирена и непастьоризираното мляко бе открито вчера в красивия малък град Бра, в сърцето на Пиемонт, Италия. Изложители и гости от 80 страни се събраха на елегантния площад пред кметството, за да участват в официалното откриване на Cheese 2019, организирано от международното движение Slow Food.

Тази година темата на Cheese Natural is Possible (Натуралното е възможно) – насочва вниманието към невидимото биоразнообразие от микроорганизми, които са двигател на ферментационните процеси, отговорни за превръщането на млякото в сирене и които отразяват специфичните характеристики на всяка селска зона, местните растения и животни, традиционните знания и сиренарски техники, както и самите малки производители, работещи усърдно всеки божи ден, за да създадат продукти с невероятен вкус и качество.

България участва на Cheese 2019 с две ферми – Халалица и Златно руно, представящи своите занаятчийски сирена, произведени с мляко от собствените им стада. Козеферма Халалица, базирана в пловдивското село Искра, предлага традиционно бяло саламурено сирене от козе мляко, но собствениците, Мария и Георги Кадиеви, са се постарали да разнообразят асортимента си, така че гостите на Cheese могат да дегустират и зрял кози кашкавал в два варианта – чист и с черен пипер, чиито вкус е пикантен и отлично развит. „Козефермата представя и своите експериментални продукти от непастьоризирано мляко, сред които особено впечатляващо е сиренето с бяла плесен, тип бри – то изпъква с богатия си и свеж вкус, в който осезаемо се долавят ароматите на уханни треви“, сподели д-р Десислава Димитрова, координатор на Slow Food България. Златно руно, ферма в село Брестник (също недалеч от Пловдив, в Родопската яка) се представят с овчи продукти; освен саламурено сирене и кашкавал, на щанда им може да се опитат кашкавал с манатарки с наситен и интересен вкус, а също и чудесна брънза.

Cheese в Бра се провежда всеки две години през септември и е място, където за четири дни се събира почти цялото световно богатство от натурални фермерски млечни продукти – един същински рай за ценителите на добрите сирена.