Начало - Статии и новини - Новини - Честит Международен ден на мавруда!
Новини
   

Честит Международен ден на мавруда!

26 октомври 2023

Днес, на Димитровден, празнуваме Международния ден на мавруда!

Честит празник на именниците и на всички, за които българското вино е професия, страст, начин на живот или просто траен интерес! Щастливи сме, че заедно с качеството на вината от български сортове, расте и интересът към България като винена дестинация, ролята на бранша в икономиката на страната ни, както и цялостния имидж на българското вино.

Идеята да се празнува Международен ден на мавруда / International Mavrud Day се заражда преди 4 години, а датата 26 октомври, Димитровден, е избрана след задълбочено навлизане в историята на производството на сорта в района на Асеновград – родно място на емблематичния мавруд, но и символиката на празника в народния ни календар.
Паметник на всеки винар, който прославя страната ни със своите вина не може да бъде издигнат, следвайки примера на асеновградчани, но може да се покаже признателност в този ден към всички тях, които правят прекрасни вина от местни сортове!

Символично посветен на древния сорт мавруд, Международният ден на мавруда е ден, в който обръщаме внимание на богатството от български сортове грозде, които придават автентичен и неподправен облик на българското вино и изграждат неговата идентичност у нас и пред света.
Вече четири години Българската асоциация на винените професионалисти BAWP работи  усърдно в реализирането на целите, които си е поставила с инициативата "Международен ден на мавруда".

През 2023 се проведоха 4 двудневни градски винени фестивала в София, Варна, Велико Търново и Пловдив, в които винената публика се запозна с над 45 вина от 17 местни сорта на над 40 винарски изби, които заслужават внимание!

За втора поредна година в страната гостуваха чуждестранни винени специалисти, които в рамките на 3 дни посетиха винарски изби и опознаха вината на Североизточна България. През 2022 г. техен домакин бяха Източна и Западна Тракия.

За трета година бе организиран тридневен винен тур за български журналисти, които тази година се запознаха с мистичния Сакар, историята на Пловдив и неговите вина и участваха в Urban Wine Fest Пловдив.

И тази година виненият, ресторантьорският и туристическият бранш бяха приканени да се включат в инициативата, като организират събития, дегустации, турове за винените любители, свързани с местните сортове.

И както всяка година по това време днес ви приканваме да отворите бутилка българско вино от местен сорт, да я споделите с приятели, да подарите на някой именик добър мавруд и да подкрепите талантливите винарите, които правят прекрасни вина.

Честит Международен ден на мавруда!

 

DiVino е партньор от самото начало на проекта.