Начало - Статии и новини - Новини - Concours Mondial de Bruxelles става зелен
Новини
   

Concours Mondial de Bruxelles става зелен

07 април 2019

Concours Mondial de Bruxelles става зелен

Пътуващият световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който всяка година се провежда на различно място по света, избра през 2019 за свой дом малкия курортен град Егъл, в Югозападна Швейцария, кантон Во.

Най-интересният акцент на 26-ото издание на конкурса е, че за първи път организаторите му си поставят за цел да го направят по-екологичен. Какво означава това? Например, листовете хартия за дегустационна оценка на хилядите вина в конкурса ще бъдат напълно заменени от електронна система за оценка. Вместо бутилки минерална вода, на членовете на журито ще бъде предложена алпийска чешмяна вода. Подаръците за гостите също ще са изработени от естествени, екологично чисти материали. Дори и баджовете на съдиите вече няма да са от пластмаса. 

За да настани голямото жури и другите официални гости, Concours Mondial de Bruxelles е резервирал почти целия швейцарски ски курорт Лезен, на 1200 метра надморска височина. Изцяло в духа на еко начинанието, местната традиционна зъбчата железница е избрана за основен транспорт, заради своите щадящи околната среда параметри. Всеки ден тя ще превозва съдиите до мястото за дегустации като през краткото пътуване те ще могат да се насладят на спиращите дъха пейзажи на снежните алпийски върхове и красивите лозя на региона Во.

В съдийския състав на конкурса тази година има двама представители на DiVino - Юлия Костадинова и Вили Гълъбова.  

Concours Mondial de Bruxelles 2019 се провежда от 2 до 5 май. Пожелаваме успех на всички български участници в конкурса!