Начало - Статии и новини - Новини - Copsa Open Art Fest празнува изкуството, розите и доброто вино
Новини
   

Copsa Open Art Fest празнува изкуството, розите и доброто вино

19 май 2023

В Долината на розите идва най-щастливото цъфтящо време. Тази пролет по време на розобера Шато Копса ще бъде домакин на един фестивал, който вдъхновява със съчетанието на съвременно изкуство, великолепно вино и празник на розите. Розе изданието на Copsa Open Art Fest ще се проведе от 26 май до 2 юни 2023 в привлекателното имение на Копса, недалеч от Сопот и Карлово.

Фестивалът е красива комбинация от идеи, творчество, изкуство, занаят, забавни и полезни активности за всички – обединени в името на кауза, която подкрепя бъдещето ни – децата! В продължение на една седмица – от 26 май до 2 юни 2023 г., по време на традиционния български розобер, бутиковият хотел и изба Chateau Copsa ще се превърнат в сцена за българските традиции, вино и изкуство. Събитието ще започне с откриване на една от най-древните традиции по нашите земи – розоберът, и ще продължи с впечатляваща изложба на съвременни творци, дегустации на гурме кухня, беседа със съвременни български артисти и много други интересни преживявания.

Open Art Fest е създаден и замислен с една основна мисия – да развива и популяризира българското изкуство и традициите в розобера и винарството сред все по-широка публика. Chateau Copsa има за цел да привлече повече туристи в Розовата долина на България, като им разкаже за магията на розите и виното, с които страната ни се гордее в цял свят, по възможно най-достъпния и интересен начин. Ясно е, че хубавото вино върви ръка за ръка с изкуството, затова водещи съвременни български артисти ще представят своите творби във временна изложба, ще разкажат историята зад своите произведения, за да вдъхновят посетители от всички поколения.

Идеята е да се даде шанс на младите ученици и студенти от региона, които се занимават с творчество или имат афинитет към него, да се запознаят с вдъхновяващи артисти и да се докоснат до тяхното изкуство отблизо. За тази цел Шато Копса организират и безплатни посещения на фестивала Copsa Open Art за студенти и ученици. Младите са нашето бъдеще и ние сме отговорни да отворим света на изкуството за тях, да им дадем шанс да открият своето собствено вдъхновение, казват организаторите.

Събитието е в рамките на един от най-колоритните фестивали в България, Празникът на Розата. В Карлово ще може да посетите места, където по древен обичай и с едновремешна технология се преработва розовият цвят; ще се насладите на тематичен временен базар с месни производители на оригинални продукти, създадени с българска роза. Ще се забавлявате, танцувате, хапвате - ще бъдете част от една древна, автентична и забавна родна традиция.  

Тазгодишният посланик на фестивала и негов водещ ще бъде Славена Вътова - известeн модел и телевизионно лице.  На събитието Славена ще представи и новата си кулинарна книга като всеки посетител ще има възможността да си я закупи и да поговори с авторката или да вземе автограф от нея. Творците, които участват в изложбата, са сред най-актуалните имена на съвременната арт сцена у нас - всеки от тях с интересен и вдъхновяващ индивидуален стил и значими послания: Никол Андонова NIKYOTO, КонстантинMIKA SAV и Илиана Илиева.

Програмата на Copsa Open Art Fest за първите четири дни

26 май
- Официално откриване на розобера и Copsa Open Art Fest с водещ Славена Вътова.
- Събитие за партньори, медии и журналисти.
- Празничен обяд.
- Безалкохолен бар с безалкохолни коктейли с рози и розова вода за посетителите, които ще пътуват след събитието.
- Гурме дегустация в избата, придружена с разказ за виното.
- Изпълнение на арфа в шатрата.
- Вечеря в ресторант Ла Кав.

27 май
- Пристигане с файтони и каруци в розовите градини до Chateau Copsa за ритуала Розобер. Настроението ще вдигне ансамбъл за народни песни и танци. След което предстои и награждаването Царица на розата.
- Беседа сред розите Артистите споделят. Всеки артист ще избере своя творба, подчинена на темата Розобер, за която да разкаже. Сред цветята ще бъдат изложени картини на артистите.
- Тематична вечеря съпроводена с музика на живо.

28 май
- Тематичен брънч на терасите на замъка.
- Славена Вътова ще представи новата си кулинарна книга
- Посещение до Старинно Карлово – показване на процеса преработка на розов цвят и добиване на розово масло.
- Accessories Workshop - флорист ще покаже изработване на произведения от цветя.
- Рисуване с вино.

29 май
- Специално поканени ще бъдат партньори, журналисти, инфлуенсъри, кметове, медии, както и изявени личности от региона.
- Организирани посещения на ученици и студенти, които учат и се занимават с изкуство и музика и се обучават в художествени училища или школи в региона.
- През уикенда ще има DJ, който ще вдигне градуса на настроението.
- През цялата седмица арт изложбата ще бъде отворена за посещение.
- Два поредни дни посетителите ще могат да се насладят на нестандартни ястия, приготвени от известни мастър шефове.
- Работилница: Избери си купаж и персонализирай етикета на бутилката.

Екипът на Шато Копса ще ви очаква, за да празнувате заедно пролетта и розите, изкуството и доброто вино!

Добре дошли на Розобер!

Пакет Дневно посещение

10:00 часа – Потегляне с файтон или собствени автомобили към розовите градини на село Московец, където всеки ще има възможност да набере розов цвят и да пренесе омайния аромат на Роза Дамасцена в дома си.

*През цялата седмица ще можете да се запознаете отблизо със съвременното изкуство на български артисти

11:30 часа – Дегустация на вино в избата на Chateau Copsa.
Бъдете сред първите опитали две отбрани вина от новата реколта!

12:30 часа – Обяд с концептуално сет меню в ресторант Зеланос.
Насладете се на неповторими, специално подбрани ястия от шеф готвача на ресторанта!


ЦЕНА на посетител: 85,00 лева
*Местата са ограничени
**За резервации: тел. 0882645452, reservations@copsa.bg
За гарантиране на участието Ви е необходимо предварително плащане в размер на 100% от стойността на резервацията в срок до 5 дни.