Начало - Статии и новини - Новини - Culinary Zinema на кинофестивала в Сан Себастиан 2022
Новини
   

Culinary Zinema на кинофестивала в Сан Себастиан 2022

02 септември 2022

Официалната секция Culinary Zinema към 70-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан — от 16 до 24 септември в двореца Kursaal в Доностия (каквото е баското име на града) — включва пет световни премиери, а също и пет тематични вечери, които ще допълнят и разширят ефекта от кинотворбите.

Culinary Zinema 2022 ще бъде открита от Mibu. La luna en un plato (Мибу. Луната в чиния), който дава задълбочени познания за известния японски ресторант, докато Virgilio, портрет на шеф-готвача на ресторант Central в Лима, Вирхилио Мартинес, ще закрие прожекциите в секцията. Включен е и трети документален филм, La Huella (Ла Уейа /Следата/), за историята на едно плажно заведение, както и два игрални филма: Xiao shan he (Носталгия) и Tsuchi wo kurau junikagetsu (Дзен дневникът).

MIBU. LA LUNA EN UN PLATO (Мибу. Луната в чиния) | Родже Зануй | Испания
Документален филм, който отваря вратите към един от най-влиятелните ресторанти на нашето време, Mibu, скрит на място, където класическа Япония се среща с космополитния авангард на Токио. Семейство Ишида разказват на зрителите своята история и споделят с тях своите източници на вдъхновение. За тях говорят някои знаменити шеф-готвачи от световна величина, впечатлени и развълнувани от Mibu: Феран Адриа, Хосе Андрес, Масимо Ботура, Хоан Рока, Андони Адурис, Ориол Кастро и Алберт Раурих.

LA HUELLA. HISTORIA DE UN PARADOR DE PLAYA (Ла Уейа /Следата/. Историята на едно плажно капанче) | Алесио Риго де Риги | Аржентина
Преди 20 години трима приятели в разцвета на силите си се обединяват, за да се изправят пред предизвикателството да построят заведение на плажа на малък уругвайски град подобно на онези от 1950 г. То е олицетворение на простота, чистота и почтеност – ранчо от слама и дърво на самия бряг на Атлантика, където се пресичат историите на аржентинци, уругвайци, много риба, големия художник Педро Фигари, рибари, добри вина, знаменития готвач Франсис Малман и вечно горящ огън, препечен хляб и приятелството като начална и крайна точка.

XIAO SHAN HE (Носталгия) | Пен Чен | Китай.
25-годишната Цинхе се завръща от Шенжен в родния си град, който изглежда променен и това я насърчава да започне свой бизнес. В дните, които прекарва с баба си в провинцията, Цинхе си спомня какво се е случило в тази стара къща. Спомня си баща си, който е починал млад, прощава на майка си, която се е омъжила повторно, и намира утеха в двамата си приятели.

TSUCHI WO KURAU JUNIKAGETSU (Дзен дневник) | Юджи Накае | Япония
Цутому живее сам в планината, пише есета, готви дзен храна със зеленчуци, които отглежда, и с гъби, които бере по хълмовете. В рутината на живота му настъпва щастлива промяна, когато го посещава Мачико, неговата издателка, към която той таи чувства. Цутому изглежда доволен от ежедневието си. От друга страна той все още не е разпръснал праха на съпругата си, въпреки че тя е починала преди 13 години.

VIRGILIO | Алфред Оливери | Аржентина–Уругвай
Вирхилио Мартинес е много повече от готвач, той е артист, творец. Въпреки че престижната класация The World's Best 50 Restaurants обявява неговия ресторант Central в Лима, Перу, за най-добрия на десетилетието в Латинска Америка и номер 2 в света, а съпругата му Пиа Леон е най-добрата жена шеф-готвач в света за 2021 г., неговата работа, вдъхновение, проучвания и съзидание стигат далеч отвъд тези признания. Виргилио изследва различните региони в Перу и създава революционната концепция за Свят на различни нива, основана на земните надморски височини, която завинаги променя начина, по който се възприема местната гастрономия в днешния свят.