Начало - Статии и новини - Новини - Да празнуваме Международния ден на мавруда!
Новини
   

Да празнуваме Международния ден на мавруда!

26 октомври 2021

Да празнуваме Международния ден на мавруда!

Днес празнуваме Международния ден на мавруда! Отбелязваме го официално на 26 октомври, Димитровден. Преди близо век майсторът на Станимашката малага, Аристид Чорбаджака, започвал беритбата на своя мавруд именно в дните около този църковен празник. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. 

 

 

 

 

 

Международният ден на мавруда е празник на българското вино, посветен на най-емблематичния сред старите родни сортове. Заедно с мавруда, това е празник и на всички ценни местни сортове, на българските винарски традиции и нови идеи.

Събитието е създадено, за да отдаде почит към всеотдайната работа на лозарите и винарите в България. Идеята на Международния ден на мавруда е да се превърне в повод за сериозен интерес – както в страната ни, така и в чужбина – към българското лозарство, към винопроизводството, към все по-добрите и разнообразни български вина.

Факт е, че виненият бранш в България е в подем. Въпреки немалкото сериозни проблеми, свързани както с трудното развитие на страната ни, така и в последно време със световната пандемия от Ковид 19, българските вина стават все по-добри. А при създаването на своите разнообразни и интересни вина, винопроизводителите у нас все по-често се обръщат „назад“ към типичните за страната ни стари местни сортове, защото именно те са най-представителната визитка на българското вино.   

Несъмнено маврудът, който расте по тракийските земи от дълбока древност, е сорт с голям потенциал да бъде национална гордост и да се превърне в модерно лице на българското вино. Сортът, кръстен на смелия и силен Юнак Мавруд, главен герой на не една и две красиви легенди; сортът, от който правели прочутата Асеновградска малага по специална технология, така че виното ставало гъсто и черно, сладостно-тръпчиво, а две глътки вдъхвали огън в жилите на човека; сортът за великолепния Патриаршески мавруд – виното за богоизбрани и за специални случаи, правено във вкопани в земята глинени съдове – технология, внесена от грузинските основатели на Бачковския манастир.  

У нас маврудът е разпространен главно в Тракийската низина – около Пловдивско, между Асеновград и Пазарджик – в т.нар. Родопска яка. Както всички стари сортове, и при него има много смесени популации в различните лозови масиви. Съществуват десетки вариации, но според специалистите най-вече са се разпространили два клона, клон 1 и клон 2. Те имат различни свойства и зреят с около десет дни разлика. По-ранозреещият (клон 2) е по-ценен заради по-дребните и по-силно обагрените си зърна. Той дава екстрактни и плътни вина, докато другият (клон 1) е с по-големи гроздове, по-рехави и по-големи зърна, но не така обагрени и сладки, съответно и вината са с по-слаба структура, не така плътни и оцветени.

Известно е, че е капризен и труден сорт. Зрее доста късно, но не е студоустойчив и е добре да бъде засаждан на места, където няма опасност от ниски зимни температури. Нуждае се от дълга, суха и топла есен. В много горещ климат натрупва прекалено бързо захари, а и добивът му е щедър. Има дебела ципа, от която могат да се извлекат цвят, екстракт и танини и запазва киселините си – предпоставки за вина с потенциал.
Ароматният профил на мавруда е разнообразен и дори екзотичен: червен горски плод, подправки (пипер, кардамон, бергамот), сушени билки (мащерка), горски мъх, домат (сушен и листа от домат), смола.

Трябва да отбележим с радост, че днес бързо расте броят на производителите у нас, които предлагат превъзходен мавруд в най-разнообразен стил: по-млад и буен или по-отлежал и облагороден, по-старовремски или по-модерен, по-строг и елегантен или по-мощен, великолепни купажи с мавруд, изискани розета, забележителни мавруди от засушено грозде... все хармонични, майсторски направени вина. 

Стремежът на Международния ден, наречен на този ценен и легендарен стар български сорт, е да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Целта е празникът да се утвърди като истински значимо ежегодно събитие във виненото представяне на страната, което да даде информация и насочи различни групи потребители към българското вино.

Тази година Международният ден на мавруда ще се отбележи доста активно с разнообразни инициативи, за които може да получите подробна информация на www.mavrudday.com


Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) – експертна организация, обединяваща професионалисти от всички сектори свързани с българското вино, с цел да си сътрудничат, да предлагат експертен продукт и консултации, да развиват концепции и стратегии и последователно да работят заедно за успеха на българското вино във всички сфери.

Празнувайте с нас – присъединете се към някоя от инициативите или отворете бутилка хубав български мавруд у дома!