Начало - Статии и новини - Статии и новини - Decanter World Wine Awards 2024: резултатите за България и за света
Статии и новини
   

Decanter World Wine Awards 2024: резултатите за България и за света

24 юни 2024

По материали на Decanter

Преди броени дни бяха публикувани резултатите от Световните винени награди на Decanter за 2024 г., които показват всички носители на медали в тазгодишния конкурс. Годишните награди на Decanter (DWWA) са един от най-изчерпателните и авторитетни източници на препоръки за вино в световен мащаб - благодарение на широкия обхват на пробите (повече от 18 000 вина) и високото експертно ниво на съдиите в журито.

Българското вино и тази година ни радва с добри резултати. Страната ни има 4 златни, 23 сребърни и 39 бронзови медала. 

Със златен медал са отличени:
Katarzyna Estate Cheval Mavrud 2022
Edoardo Miroglio Soli Invicto 2019
Angel's Estate Deneb Rosé 2023
Angel's Estate Stallion Classic 2022

Сребърни и бронзови медали имат Айя Естейт, Беса Валей, Бонония Естейт, Братя Минкови, Велис Винярдс, Виа Винера. Вила Ямбол, Горун, Дивес Естейт, Драгомир, Едоардо Миролио, Ейнджълс Естейт, Кайнарджа, Капатово, Катаржина Естейт, Лозеница Естейт, Меди Валей, Орбелия, Румелия, Ува Нестум, Шато Копса, Ямантиеви.

Моля вижте в линка всички български вина медалисти:

Decanter World Wine Awards е несъмнено мощна движеща сила в света на виното. В журито тази година са участвали 243 водещи винени експерти, включително 20 мастър сомелиери (MS) и 61 мастъри на виното (Masters of Wine) от 33 държави. Дегустирани са на сляпо 18 143 вина от 57 държави, а резултатът е: 50 Best in Show, 117 платинени, 643 златни, 5 977 сребърни и 8 016 бронзови медала.

Основните играчи

Франция, може би най-обсъжданата и документирана винарска нация, отново си връща често заеманата водеща позиция в значимия и представителен световен конкурс. На страната са присъдени 12 Best in Show и 28 платинени медала, повече от на всяка друга държава. Големите регионални шампиони са Бургундия и Шампан, които имат по девет медала в тези две водещи категории. Шампан получава два медала Best in Show от общо 50-те, присъдени в световен мащаб, а Бургундия - три, с което затвърждава статута си на регионален победител в целия конкурс.
И трите бургундски медала Best in Show са за бели вина от реколта 2022 г, а Андрю Джефърд, съпредседател на DWWA, подчертава колко привлекателен е вкусът на тази зряла, но свежа реколта в ранна младост. Божолето също се отличава с най-доброто си представяне в селекцията на 50-те най-добри вина в конкурса - две вина cru бяха отличени с медали в тази топ категория, и двете на Domaine de Colonat. Съдиите отбелязват: Само веднъж досега сме включвали крю от Божоле в селекцията Best in Show (Fleurie 2020), така че тазгодишното двойно присъствие бележи голяма стъпка напред за този все по-значим винен регион.

След върховната година за Австралия през 2023 г. страната запазва статута си сред основните световни играчи с осем медала за най-добро представяне (Best in Show) на DWWA 2024, като отстъпва само на Франция. След нея се нареждат Испания със седем места в Топ 50 (Best in Show) и Италия с шест. В категорията Platinum обаче класацията се променя – Италия води с 18 медала, следвана плътно от Испания със 17 и Австралия с 10.

Със своите 89 златни медала Испания заема второто място в общата класация на резултатите от DWWA 2024. Разнообразната и вълнуваща селекция от наградени вина на Испания отразява революцията на иберийската страна в сегмента на качественото вино, като отговаря положително на въпроси като: Може ли кавата да старее?, Произвежда ли Рибера дел Дуеро забележителни бели вина? и Има ли други испански подсилени вина освен херес?.
Днес каталунската Cava претърпява вълнуваща трансформация и е отличена със седем златни медала, един платинен и един Best in Show. Произведена в същата година, в която е проведено първото издание на DWWA, победител в категорията Best in Show е Alta Alella Mirgin Exeo Evolució Gran Reserva Brut Nature 2004.
Рибера дел Дуеро получава първия си медал Best in Show за Valduero Blanco Reserva 2016, произведено от белия сорт албийо майор, а Bodega Brotons Gran Fondillon Reserva 1964 от Аликанте е първото испанско десертно вино, класирано в платинената категория.
Риоха, Приорат и изгряващата звезда Торо гордо се представят в категориите Best in Show, Platinum и Gold, както и световноизвестните испански подсилени вина. Херес се класира сред 50-те най-добри с Bodegas Tradición VORS 30 Years Amontillado. Четири вина, които не са шери, присъстват в топ категориите, включително по една платина за Приорат (100% гарнача) и Руеда (100% вердехо), както и два златни медала за подсилени вина Pedro Ximénez от Монтиля-Морилес.

Италия е на трето място в общата класация по медали, а голяма победа спечели Лацио, като за първи път този регион е отличен в категорията Best in Show.
Регионалният шампион на страната обаче е Пиемонт, който е отличен с 20 медала в най-престижните категории на конкурса. Сред тях са два Best in Show за Бароло от реколта 2020, както и четири платинени и 14 златни медала – един от тях е първият златен медал за вино от сорта гриньолино – Vinchio Vaglio Le Nocche Grignolino 2022. Заслужава си да се отбележи и силното представяне на Венето и Тоскана, които имат съответно 17 и 15 медала в топ категориите. Класическите стилове Amarone della Valpolicella Classico Riserva и Brunello di Montalcino Riserva гордо присъстват в селекцията на 50-те най-добри вина на конкурса.
Трентино-Алто Адидже впечатлява с общо 18 вина, получили 95 или повече точки. Медалът Best in Show за Cantina Andriano Juvelo Passito Gewürztraminer 2022 е първият за региона от 2020 г. насам, а също и първото сладко вино от региона, което попада в Топ 50. Сицилия пък се отличава с два платинени и пет златни медала, а Сардиния, Пулия и Кампания печелят по един златен медал.

Вълнуващи открития

Знаем, че ще има недоумение, коментира Джефърд по отношение на първата в историята на DWWA Best in Show рецина.
Произведена чрез добавяне по време на ферментацията на малки количества смола от Алепски бор към бели вина, или понякога розе, това е стил, който съществува от хиляди години в Гърция, но все още не е придобил популярност по света. Наградата е присъдена на Kechris Tear Pine Retsina 2022, а Джефърд казва: Никой не можеше да повярва, че смолисто вино може да бъде толкова фино и добро. Но то Е фино и добро: с бледозлатист цвят, с аромати, които се усещат по-скоро като парфюмирани, а не доминирани от смола.

Японското вино също има вълнуващ дебют в селекцията Best in Show на конкурса като представя характерния за страната сорт кошу. Сортът е с неясен произход, въпреки че изглежда го има в Япония от много векове, обясняват съдиите. Медалът за Best in Show е присъден на Suntory From Farm Tomi Koshu 2022 от Яманаши, а съдиите го описват като бледо сребристо-златисто на цвят, с шептящ аромат на тропически плодове и тънък пронизващ вкус. На Япония са присъдени и платинен, и златен медал.

В САЩ вината от Западното крайбрежие гордо попадат в категориите с най-престижни медали, но Пенсилвания и Вирджиния за първи път се присъединяват към отличените със злато. Знаковото златно отличие на Вирджиния е присъдено на Chestnut Oak Vineyard Petit Verdot 2019 от Монтичело. В Пенсилвания Mazza The Perfect Rosé 2022, произведено от шамбурсин, се откроява като еталон за вина, създадени от хибридни сортове и от по-неизвестни винарски райони.

Също дебютант в селекцията с най-престижните медали, Мароко получава първото си злато за Villa Volubilia Fleur de Volubilia Rouge 2022 от Геруан, Мекнес & Фес, купаж 50/50 от каберне совиньон и сира.

Безспорни таланти

Традиционно силното представяне на Германия е надградено на DWWA 2024 с най-доброто ѝ представяне в категорията Злато (15 медала), придружено от два платинени медала и два Best in Show.
Несъмнено майсторството на немските винопроизводители в производството на ризлинг блести в челните класации, но сортове като вайсбургундер, силванер, мюлер-тюргау и шардоне също заемат видно място. Изключителни вина от Spätburgunder (пино ноар), сред които отличеното с платина Weingut Fritz Wassmer Kaiserberg Herbolzheim Spätburgunder 2021 от Баден, подчертават разнообразието и безкомпромисното качество на винена Германия.

Швейцария, още едно от непоклатимите дарования на конкурса, през 2024 г. отново впечатлява съдиите с елегантните си вина, като печели три златни медала и един платинен, както и Best in Show за Domaine Gérald Besse Martigny Petite Arvine 2022 от Вале.

Южноафриканските вина запазват доброто си представяне с два Best in Show, един платинен и 28 златни медала, което е съпоставимо с миналата година. Стеленбош се оказва най-добре представилият се регион с общо 181 медала, включително двата победители в Best in Show. Oak Valley Groenlandberg Chardonnay 2022 от Елджин, където климатът е по-хладен, осигурява платинен медал за страната, а Кейп Коуст е удостоен с първия си златен медал за Essay Red Blend (сира, сензо, гренаш, мурведър) 2022.

Напред и нагоре

През последното половин десетилетие резултатите на Португалия са с възходяща тенденция, чиято кулминация се изразява в най-силното ù представяне като цяло до момента. Страната има 13 платинени медала – резултат, постигнат за последен път през 2021 г., както и 45 златни медала. Представени са повече от половината от 14-те португалски винарски региона: Алентежано, Алентежу, Дау, Доуро, Мадейра, Порто, Сетубал и Виньо Верде, които са отличени в топ категориите с пенливи, тихи и подсилени вина. Почти всички са от местни сортове, което демонстрира широкия спектър и спецификата на португалските вина.

Обединеното кралство има най-големия си брой медали досега, включително първия в историята Best in Show за английско пенливо розе, присъден на Chapel Down Rosé NV от Кент. Страната е наградена и с един платинен и осем златни медала, включително един за френската шампанска къща Louis Pommery England Rosé Brut NV от Хемпшир и още един за Camel Valley Pinot Noir Rosé 2023 от Корнуол - отличие, което за последен път е постигнато от графството преди пет години.

Турция също се представя достойно с три платинени и пет златни медала - три от тях с местния червен сорт окюзгьозу (Öküzgözü) от Анадола.

Канада е със 79 медала повече от миналата година, включително два платинени и златен за Нова Скотия – за втори път в историята. Мексико получава първото си злато от 2019 г. насам, а Молдова удвоява броя на златните си медали със своите осем вина в тази категория. Словения има един платинен медал след едногодишно прекъсване, а броят на медалите на Бразилия се увеличава с 39. Австрия утроява броя на платинените си медали, с още по-значими резултати в категорията Злато.

Звезди от Южното полукълбо

Австралия продължава да е една от най-добре представящите се страни както е видно в резултатите от наградите на Decanter за 2024 г. Наред с медалите си в категорията Best in Show страната печели 10 платинени и 53 златни медала, повечето за вина от Южна и Западна Австралия. Тасмания, която за последен път е получила медал Best in Show през 2019 г. за сортово шардоне и преди това през 2017 г. за ризлинг, тази година има два - и двата за вина от пино ноар.  В Ню Саут Уелс семийон от долината Хънтър отново е увенчан с медал Best in Show за Mcguigan Bin 9000 Semillon 2014.  

Нова Зеландия излъчва за Топ 50 Best of Show на конкурса Mcarthur Ridge Southern Tor Pinot Noir 2022 от Александра Бейсън, Централно Отаго. Съдиите коментират: Може и да не сме излъчили бургундски пино ноари, които да бъдат включени в тазгодишната селекция Best in Show, но три пино ноара от Южното полукълбо донякъде го компенсират.
Новозеландското шардоне се представя най-добре в топ категориите медали, като грабва и двата платинени медала за страната, както и пет златни – с вина от Хоукс Бей, Марлбъро и Нортленд.

От Аржентина подрайонът на Мендоса Тупунгато има най-силното си представяне досега, като печели и двата аржентински медала за Best in Show. На Мендоса са присъдени и три от четирите платинени медала за страната, а четвъртият е отреден на вино от Салта. Съседният регион Катамарка получава първото в историята си злато за El Esteco Chañar Punco 2020. Патагония също влиза в челните класации със злато за много вълнуващ (бял) купаж, според мнението на съдиите за Otronia 45 Rugientes Corte de Blancas 2021.

Чили отбелязва най-доброто си представяне в категорията Злато, като са ù присъдени 23 медала - със 77% повече от миналата година. Впечатляващият и разнообразен състав включва широк спектър от региони, сортове и стилове, вариращи от пенливите Maule Sémillon от долината Лимари и совиньон блан от Осорно до Cauquenes Garnacha, кабернета от долините Курико и Майпо, сира от долината Елки и бленд от сензо, паис и каринян от долината Итата.
Страната има и Best in Show за Santa Carolina Herencia Carmenère  Los Lingues 2020, Колчагуа.

Тенденции в стила

Вината розе са основните победители на DWWA 2024 с две Best in Show, три платинени и 20 златни медала - най-добрите резултати за този стил вина досега.

Най-добрите розета идват от България, Хърватия, Франция, Молдова, Румъния, Испания, САЩ и Обединеното кралство. Съдиите коментират: Няма да изненадаме никого като кажем, че с всяка изминала година броят на розетата расте тази година оценявахме почти 800 сухи и полусухи тихи розови вина.

Продължават тенденциите около оранжевото вино, а в тазгодишното издание на конкурса са присъдени четири медала в категорията, включително платинен за италианско вино, два златни за грузински вина и златен за Словения. В наскоро добавената категория за алтернативни опаковки Famille Fabre Orange Biologique, Corbières, Languedoc-Roussillon 2022 (бег-ин-бокс) има бронзов медал.

Топ 20 златни медалисти с най-добро съотношение цена/качество  

Тази година списъкът Top Value се удвоява до 20 в сравнение с миналогодишната селекция Top 10 Value Gold, насочвайки читателите към по-широка селекция от най-добрите вина в конкурса на цена под 15 паунда за бутилка.

Оценяването за Top Value Gold е почти същото като оценяването за Top 50 Best in Show, като съпредседателите предегустират на сляпо всички вина, които отговарят на условията. Докато наградените с платина вина се дегустират за Best in Show, наградените със злато вина на цена до 14,99 GBP се дегустират в категорията най-добро съотношение цена/качество.

Тази година съпредседателите са дегустирали отново 93 наградени със злато вина в ценовия клас Value и са излъчили една привлекателна колекция от готови за пиене вина със забележително добро съотношение цена/качество – най-добрите вина с цена до 15 паунда.

Селекцията включва седем бели вина, две розета и единайсет червени. По-познатите региони и стилове сред тях са немски ризлинг, аржентински малбек, австралийски шираз, американско шардоне и достъпно Бордо, като до тях се нареждат открития като южноафриканско албариньо, италианско теролдего, унгарски кекфранкош, както и нашето българско розе Angel’s Deneb 2023 от Източна Тракия!

Честито на всички български медалисти от Decanter World Wine Awards 2024!

Разпределение на медалите в трите най-високи категории: Best in Show, платинени и златни