Начало - Статии и новини - Статии и новини - Десет причини + 1 (особено важна) да посетите Тера Мадре в Торино през септември!
Статии и новини
   

Десет причини + 1 (особено важна) да посетите Тера Мадре в Торино през септември!

25 юли 2022

Повече от 3000 фермери, готвачи и хранителни активисти от 150 страни ще се съберат в Торино, Италия от 22-26 септември 2022 на световния форум Тера Мадре и паралелно протичащия Салон на вкуса (Terra Madre Salone del Gusto), които са най-голeмите международни събития, посветени на добрата, чиста и справедлива храна. Програмата включва конференции, семинари за деца и цели семейства, интерактивни пространства, посветени на биоразнообразието, образованието и застъпничеството, както и семинари за вкусове и тематични вечери. Пълната програма на изданието за 2022 е достъпна тук.

Международният пазар
Пазарът е туптящото сърце на Terra Madre Salone del Gusto – това е място за срещи на повече от 600 производители от цял свят, където посетителите откриват пъстрото гастрономическо разнообразие от всички континенти, събрано на едно място. Изложителите не са просто търговци, а посланици на добрата, чиста и справедлива храна и активисти на Slow Food; чрез неуморната си работа те защитават биоразнообразието, насърчават екологично чисти земеделски практики, съхраняват плодородието на почвата, зачитат хуманното отношение към животните, намаляват употребата на синтетични химикали и не използват ГМО.  

Конференциите,
на които лекари, писатели, философи, архитекти и професори се опитват да дефинират връзките между РегенерАкцията (или активното изграждане на ново начало) и хранителната система и изследват потенциалните отговори на извънредните климатични, екологични и социални ситуации, пред които сме изправени. Ти, аз, ние: да направим разликата заедно е конференция, която се занимава с това как гражданите на света могат да възстановят стойността на хранителната система чрез ежедневния си избор, как светът да се храни здравословно и как да се отървем от токсичната система, която мисли изключително за маржове на печалба. Сред лекторите са Радж Пател, икономист и изследовател на хранителната политика; Рупа Мария, доктор в Калифорнийския университет и пропагандатор на дълбоката медицинадеколонизиращ  и даже революционен подход в медицината, чиято цел е да възстанови здравословните връзки със Земята и с другите човешки същества; Майкъл Мос, автор на Salt Sugar Fat: How the food giants hooked us, и Корина Хоукс, професор и директор в Центъра за политика на храните в Лондонския Сити университет.

Хляб, зърнени храни и брашно като символи на социално възраждане
В пространство, посветено на биоразнообразието, посетителите на Тера Мадре ще намерят широка палитра от хлябове и всякакви зърнени култури, използвани за направата им: пшеница, царевично брашно, маниока, ръж, булгур, просо, както и набор от различни инструменти, използвани за превръщането им в хляб. Защото разнообразието не е само в сортовете ядивни растения и в готовите продукти, а в културните традиции за направата им и начините за консервирането им, както и в инструментите, използвани за смилане, месене, разточване и печене. Продуктите от зърнени култури – от хляб до кус-кус, тапиока и инджера – символизират самото право на храна. Не всеки човек има гарантиран достъп до зърнени култури и стремежът да се промени това е мощен символ на социално възстановяване.

Учебната градина
Движението Slow Food винаги е имало иновативен подход към образованието, посветено на храната и вкуса ѝ, базиран на пробуждането на човешките сетива и обучението на хората да разпознават различни аспекти на храната – от фермата до вилицата. Заедно с Ботаническата градина в Торино Slow Food подготвя зеленчукова градина във формата на мандала, която ще бъде вход към учебната зона, тъй като е най-доброто място за обучение на хората по темата за храната. Почвата, използваната вода, ролята на опрашителите… Просто чрез отглеждане на храст розмарин можем отново да се свържем с едни привидно далечни светове. В тази градина мандала посетителите могат да намерят синергична градина, градска зеленчукова градина, пермакултурна цветна леха и в центъра, ядивна гора от хранителни растения!

Кухнята на Тера Мадре и кафеената коалиция
В Кухнята на Тера Мадре посетителите могат да опитат ястия от цял свят на закуска, обяд и вечеря, приготвени от Алианса на шеф-готвачите на Слоу Фуд и други готвачи. Специално пространство е посветено и на Кафеената коалиция на Slow Food. До Кухнята на Тера Мадре има интерактивно пространство, което позволява на хората да научат как да осоляват аншоа, как да правят ньоки, как да ферментират зеленчуци у дома и прочее.

Дегустационна работилница: Панорама на латиноамериканското вино
Работилниците на вкуса са начин да усвоите нови знания чрез дегустация – да стимулирате и тренирате сетивата си и да слушате историите на хората зад продуктите. Този семинар е с фокус върху един популярен подход във винопроизводството в Латинска Америка, при който се създават висококачествени вина чрез устойчиво, биологично и биодинамично земеделие. Коалицията Slow Wine, международната мрежа, която обединява винарите около тяхната страст към добро, чисто и справедливо вино, се разраства в Аржентина, Бразилия, Чили и Перу, където хора, посветени на винопроизводството са се обединили в мрежата Slow Wine Latam.

Зона за активизъм
Дейностите за застъпничество и активизъм са един от стълбовете в дейността на Slow Food от самото начало и движението непрекъснато се опитва да формира обществени политики и да привлича вниманието към теми, които вече се приемат сериозно от правителствата, особено тази за връзката между производството на храни и околната среда. В това пространство хората ще могат да открият кампании на Slow Food по различни теми – от опрашване и опрашители до регулиране на ГМО. Посетителите ще бъдат поканени да участват и в творчески работилници, организирани от Младежката мрежа на Слоу Фуд.

Обиколка на уличното изкуство в Parco Dora
Възстановяването (регенерАкцията) на събитието започва от самото място, където се провежда: Parco Dora, голям парк отвъд центъра на Торино на мястото на стара стоманодобивна фабрика. Това е мощен символ за града и за Тера Мадре, тъй като показва как бивши индустриални зони могат да бъдат трансформирани в зелени площи в полза на хората и планетата. Parco Dora Street Art е завладяваща обиколка на стенописите в тази постиндустриална зона. Това е постоянно развиваща се галерия за улично изкуство, където местни и чуждестранни художници излагат своите творби.

Среща за вечеря: Жените шеф-готвачи и светът на пастата
Тази вечеря е посветена на проекта Barbie на Pastificio Di Martino: част от приходите от продажбата на паста Barbie отиват за Food for Soul, международна организация с нестопанска цел, създадена да насърчава социално отговорни дейности, които подобряват здравето – нашето и това на планетата ни. Сред присъстващите шеф-готвачи ще е Кристина Бауерман, единствената жена шеф-готвач с 1 звезда Мишлен в Рим.

Кафе в кухнята
Кафето не е просто напитка: то е многофункционална съставка в кухнята. Водещ на този семинар ще бъде кулинарен експерт от Центъра за обучение на Lavazza и посетителите ще могат да открият тайните на едно цялостно гастрономическо изживяване, като започнат от сложния бленд кафе iTierra! от Куба.

Българското участие е не по-малко важна причина да посетите Тера Мадре Салоне дел Густо. България отново ще представи своите кулинарни съкровища на специално организиран щанд. На него посетителите ще могат да опитат млечни продукти на ферма “Златно руно”, лютеница от Куртово Конаре, навпавок от Горно Драглище, чесън от Долни Раковец, мед от Вакарел,  смилянски фасул. Български участници ще представят пред публиката как се прави баница с чипровски кори и как се приготвя и консумира плевунска трахана.

Участието на българската делегация е финансово подкрепено от проект Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени (www.activecitizensfund.bg/).

Вижте повече за събитията на 2022.terramadresalonedelgusto.com