Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 10 за 2018 година, #10
Акценти
   

DiVino TOP 10 за 2018 година, #10

20 март 2019

Стигнахме и до Top 10 на класацията DiVino Top 50 за 2018 година. И, тъй като вървим отзад напред, днес ви представяме виното класирано на позиция #10.

#10 Domaine Boyar Solitaire Elenovo Merlot 2016

DiVino рейтинг 4 
92 точки
40 лв.
4100 бутилки

Производител: Домейн Бойар
Произход: Еленово, Нова Загора

Лесно е да се представя вино като Solitaire Elenovo Merlot, доказало се през годините като едно от вината-икони на България. От една страна това се дължи на великолепната работа на двама енолози – съпрузите Капка и Росен Георгиеви, без съмнение сред най-ярките професионалисти у нас, а от друга – на забележителното лозе в село Еленово, Новозагорско.

Макар да е собственост на Едоардо Миролио, дългогодишните отношения между Домейн Бойар и най-успешния италиански бизнесмен у нас са положителни и ползотворни, така че на нас, ценителите на разкошните червени вина на България, ни се предоставя рядката възможност да пием две различни вина от легендарното Еленово. 

Това, което завинаги ще остане запазена марка конкретно на мерлото от Еленово е неговата кадифено-гладка структура, сочност и мекота. А сега с годините вината придобиват и една дълбочина, която само зрелостта на лозето може да им даде. Изключителното Solitaire Elenovo Merlot е под номер 10 в класацията DiVino Top 50 с една от най-добрите реколти до сега, 2016. Голямо браво на семейство Георгиеви и на целия екип на Домейн Бойар!

Дегустационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на