Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 10 за 2018 година, #5
Акценти
   

DiVino TOP 10 за 2018 година, #5

26 март 2019

И днес обявяваме поредното вино (и поредната страхотна сира) в първата десетка за 2018 от класацията DiVino Top 50. Престижното 5-о място е за

# 5 Domaine Bessa Valley Syrah 2015

DiVino рейтинг 4

92 точки
75 лв.
3990 бутилки

Производител:  Домейн Беса Валей
Произход: Огняново, Пазарджик

За поредна година вино от долината на Бесите е в челните места на нашата класация и за това си има логично обяснение – това е един от най-грамотно направените винени проекти у нас с постоянни като качество продукти. 

Лозето на Домейн Беса Валей е разположено недалеч от пазарджишкото село Огняново и за поредна година от него излиза вино-победител под номер 5 в Top 10 (миналата година класацията на DiVino бе оглавена от първото им вино - BV Grande Cuvee 2013), при това от 100% чист сорт – общо взето изключение за френския модел и концепция на вината от избата.

Зад успеха на Домейн Беса Валей стоят много хора, които от години работят с цялото си сърце и душа, за да може брандът Enira в годините да се наложи така категорично. И все пак тук е мястото да кажем, че в основата на тази изключителна, плюшено-гладка и завладяваща сира стои екипът на винарната воден от Ивайло Антонов, енолога Светлозар Джуров и дълогогдишния консултант Марк Дворкин. Инвестицията и собствеността е поделена между френския граф Стефан фон Найперг, германеца д-р Карл Хаупман и българските им партньори Иво Евгениев и Спас Шопов. Ще завършим представянето на тази знаменита българска сира с думите на известен френски винар: Виното всъщност е много приятен бизнес, трудни са само първите 200 години.

Дегстационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на