Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 10 за 2018, първите три
Акценти
   

DiVino TOP 10 за 2018, първите три

28 март 2019

Чувате ли звука на фанфарите? Днес пред вас е първата тройка на DiVino Top 50 за 2018! Три вина в три различни цветове: червено, бяло и… оранжево. Да, вино # 1 за първи път в 8-годишната история на класацията не е червено, а оранжево…

Но да тръгнем по нашия обратен ред: вижте кои са вината, класирани от DiVino като #3, #2, #1 за 2018…

#3 Korten Grand Vintage 2017

DiVino рейтинг 4 
92 точки
25 лв.
4146 бутилки

Производител: Кортен
Произход: Тракийска низина, Сакар

С удоволствие ви представяме едно богато, прекрасно структурирано и запомнящо се вино с отличен потенциал за стареене… То заема престижното трето място в победната десетка, но освен това печели и наградата Най-доброто българско червено вино за 2018!

Избата в Кортен е създадена, за да прави уникални и разпознаваеми вина. И вината й наистина са такива. Това е една от избите, покрай които в българското винарство навлезе думата микровинификация. Предлаганият класически бордо бленд е съставен от 50% каберне совиньон, 30% мерло, 15% каберне фран и 5% пти вердо. Гроздето е от селектирани и контролирани лозя в района на Сакар: каберне совиньон от Орлово, недалеч от Хасково; мерло и каберне фран от Изворово и пти вердо от Момково, близо до Любимец.

Гроздето се бере на ръка и се винифицира в малки дъбови ферментатори от 500 литра. Всички важни за качеството на виното операции като селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса се извършват ръчно. По време на алк. ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното се прехвърля в дъбови бъчви, където протича малолактична ферментация. 

Виното е отлежало 9 месеца в подбрани френски барици и представя в пълнота възможностите на винарната и нейния екип. Зад този пищен и впечатляващ купаж стоят талантливите и вдъхновени енолози Капка и Росен Георгиеви, за които това вино е второ в десетката за 2018. Честито!

Дегустационна характеристика

 

#2 Eager Top Blend White 2015

DiVino рейтинг 4 
91 точки
42 лв.
2530 бутилки

Производител: Стефан Пирев Уайнс

Великолепният многопластов, фин и дълголетен бленд от 6 бели сорта, който е #2 в класацията, печели наградата Най-добро българско бяло вино за 2018.

Английската дума eager се превежда на български като нетърпелив, жаден, ревностен, страстен. А преводът, който според нас, най-добре описва виното Eager Top Blend White 2015 и неговия създател Стефан Пирев е описателният на Cambridge Dictionary: “искащ силно да направи или да притежава нещо, особено нещо интересно или нещо, доставящо удоволствие“. С думата eager се обяснява и чистият, неподправен ентусиазъм у децата да получат нещо. Донякъде така се почувства и комисията ни, дегустирайки това сложно и красиво бяло българско вино.

Стефан Пирев е един от водещите български енолози, чиято успешна кариера продъжава над три десетилетия. Известен като майстор на бели вина, Стефан Пирев е преди всичко отворен към света винар с интелигентна нагласа, а както знаем, нищо не може да замени интелигентната нагласа. През последните няколко години той работи върху собствените марки Kosara и Eager. Винифицира на различни места с оглед специфичните изисквания към сортовете, с които работи и които са с определяща роля за оформяне на стилистика на вината, които иска да създаде.

Качествен и стилистичен връх в портфолиото му е Eager Top Blend White – бленд от 6 сорта: шардоне, ризлинг, пино гри, совиньон блан, пино ноар и гевюрцтраминер. Процентното съотношение е повлияно най-вече от характера на реколтата, но резултатът нагледно показва, че е добре да обичаш класическа музика, но е още по-хубаво да я разбираш. Или с други думи: добре е да искаш да направиш нещо, но особено важно е да знаеш как да го направиш. Стефан Пирев е един от малкото български енолози, който може да се изправи пред предизвикателството да сътвори комплексно бяло вино с дълъг живот.

Елегантността и комплексността на Eager Top Blend White 2015 е равна на тези на големите бели вина на нашето време: Шабли и Бургундия. На моменти загадъчен, на моменти достолепен, след това експресивен и после прям. Мъдър и многопластов, Eager е красиво вино, което предизвиква смирение.

Дегустационна характеристика

 

#1 Rossidi Orange Gewurztraminer 2017

Вино #1 на България за 2018 за първи път в историята на класацията DiVino Top 50 не е червено!  Този оранжев гевюрцтраминер е натурално и изразително вино - един шедьовър на българското винарско изкуство.

DiVino рейтинг 4 
91 точки
39 лв.
2020 бутилки

Производител:  Росиди
Произход: с. Николаево, Сливен

Fortuna favet fortibus – Съдбата обича смелите! Латинската сентенция важи с пълна сила вече четвърта година за създателите на оранжевия гевюрцтраминер на Росиди. Смелост се иска тогава, когато:

  1. Решиш да предложиш оранжево вино на консервативния български пазар;
  2. Разчиташ на дивите дрожди от природата, за да постигнеш културен резултат;
  3. Лишаваш се от сигурност и контрол, като не използваш сяра, охладители и филтри.

Едуард и Росица Куриян заедно с Петър Георгиев са сътворили вино, което буди любопитство и изненада. Само по себе си това не е изненадващо. За по-малко от 10 години Росиди си създадоха репутацията на артистични експериментатори, които нерядко провокират консервативно настроената публика. Независимо от факта, че оранжевите вина се радват на все по-голямо внимание по света, в България те все още се възприемат често като провокация.

За виното е използван гевюрцтраминер от масива на Росиди в с. Николаево, южно от Сливен. През 2017 гроздето е обрано към средата на септември. От Росиди гледат почти да не се намесват в процеса. Следва мацерация и ферментация на гроздовия сок заедно с ципите, които остават в контакт за 30 дълги дни. Не се добавят дрожди и ферментацията не се контролира, като единствената намеса от страна на винарите е ръчното разбиване на шапката. След отстраняването на ципите виното продължава да отлежава върху утайките още 8 месеца, след което се бутилира. Еди Куриян определя това вино като „виното на 5-те НЕ: НЕ добавяме дрожди, НЕ контролираме температурата, НЕ стабилизираме, НЕ филтрираме, НЕ добавяме сулфити на никакъв етап от производството“.

Резултатът е наистина впечатляващ – многопластово, изразително, естествено в буквален и преносен смисъл вино, което е много повече от провокация. Rossidi Orange Gewurztraminer 2017 е превъзходно произведение на винарското изкуство – резултат от много смелост и малко късмет.

Дегустационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на