Начало - Статии и новини - Новини - DiVino TOP 50: #1
Новини
   

DiVino TOP 50: #1

25 март 2021

Уважаеми любители, ценители и производители на българското вино, скъпи приятели, 

Честито Благовещение! 
Днес е прекрасен християнски празник, който символично избрахме, за да оповестим кой е големият победител - вино #1 в класацията DiVino TOP 50 Най-добрите български вина за 2020, формирана за десета поредна година от дегустационния екип на DiVino, въз основа на редовните целогодишни дегустации. 

Публикациите ни за DiVino TOP 50 продължават. Предстои да обявим и наградите в отделните категории за 2020.  Но сега чувате ли тържествения звук на фанфарите?

 

 

 

# 1 Red Church Estate Selection Individuelle 2018

Регион: Западна Тракия
Сорт: каберне совиньон 55%, мерло 35 %, каберне фран 10%
Алк.: 14,5%

 

Първо сред първите е едно вино, което притежава нещо отвъд върховото си качество и класа – ще го наречем Χ фактор, или онова загадъчно и трудно назовимо вътрешно качество или дух, които вълнуват и "поразяват" сетивата и ума…  То е пищно, могъщо и плътно, а заедно с това носи сдържано достолепие и елегантност в своето благородство.

Зад „индивидуалната селекция“ на Red Church се крие вино, което с френски чар изразява характера на благодатния тероар в Родопската яка край Перущица. Да, в него може да усетите както богатството и щедростта на глината, така и приятната свежест и лека минералност на варовиците, балансираната зрялост на плода, спокойно и плавно съзрявал на естествено проветривите терени и фините комплексни аромати, които умелите майстори с максимално щадящи методи на производство са извели на преден план.

За дълбочината, благородството, комплексността и големия потенциал на това вино, разбира се, са помогнали както отлежаването 18 месеца в дъб, така и последващото дълго съзряване в бутилка. И най-важното, то носи емоциите, страстта и духа на своите създатели: енолозите Алекс Канев, Радослав Марчев и целия екип на проекта. 

Честито на Red Church! Пожелаваме им да продължават своя устрем и да ни смайват с още вина от подобна класа!

 

Дегустационна характеристика

Повече информация за виното

Към всички обявени досега вина от класацията

Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се формира DiVino TOP 50.