Начало - Статии и новини - Новини - DiVino TOP 50: #20 и #19
Новини
   

DiVino TOP 50: #20 и #19

08 март 2021

Скъпи приятели и съмишленици, любители и производители на доброто българско вино, днес стартираме традиционното обратно броене на вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2020, или DiVino TOP 20!
За десети пореден път дегустационният екип на DiVino класира най-добрите български вина въз основа на редовните дегустации през изминалата година. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се формира DiVino TOP 50.

И точно на старта бихме искали да изразим възхищението си от вдъхновената работа на българските винопроизводители, които вдигнаха летвата още по-високо - и то в една толкова трудна кризисна година!

Честит 8 март на всички дами в света на българското вино, които впечатляват и със силното си присъствие, и с таланта си!  

#20 Bononia Estate Gomotartzi Gamza 2019
​#19 е Seewines Colorito Viognier & Marsanne & Roussanne 2019

 

20. Bononia Estate Gomotartzi Gamza 2019

регион: Северозападна България
сорт: гъмза 100%
алк.: 13,3%

Гъмзата такава, каквото е и каквато трябва да бъде – изящно семпла и плодова, с деликатни карамелени и землисти аромати. Такова е виното, класирано под #20 в TOP 20 на DiVino TOP 50 за 2020. Негов създател е известният, опитен и страстен в работата си енолог Стефан Пирев, който е производствен директор на Бонония Естейт. А гроздето е от собствените лозя на винарната в землището на видинското село Кошава на брега на Дунава – точно там, където е Меката на сорта гъмза

Идеята зад това вино е да се възроди славата на така популярната в миналото гъмза – чрез една съвременна стилистика, отговаряща на  тенденциите налагани на пазара за вина с подчертана плодовост, лека ненатрапчива фенолност и вкусова мекота, споделя Стефан Пирев.

Дегустационна характеристика
Повече информация

 

19. Seewines Colorito Viognier & Marsanne & Roussanne 2019

регион: Долината на Струма
сорт: вионие 60%, марсан 30%, русан 10%
алк.: 13,75 %

Сочно и маслено-пикантно бяло вино с чудесна свежест - комплексно и хармонично.
Енологът, отговорен за създаването му, е Мариана Гълъбова. Лозята са в землището на село Хърсово в района на Сандански – Долината на Струма. Засадени са преди 5 години и се отглеждат по принципите на биодинамиката. Интересното е, че част от вионието е от Северното Черноморие – от землището на село Българево, Каварна. Лозовият масив там е 7-годишен. Така основният сорт вионие е от два лозови масива с напълно различен тероар. Замисълът е да се представи начинът, по който два толкова различни климата, в двата противоположни края на България, могат да се съчетаят и подчертаят взаимно. Приятната минералност и киселинност на гроздето от Каварна допълват отлично по-зрелия характер на гроздето от Хърсово. Водещата идея е създаването на вино, което носи усещане за добре узрял плод в съчетание с отлична свежест, обясняват от екипа на Seewines.  

Дегустационна характеристика
Повече информация

 

Тук може да видите всички вина от DiVino TOP 50 за 2020, обявени досега.