Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 50 за 2018, Най-добро специално вино & Най-добро розе
Акценти
   

DiVino TOP 50 за 2018, Най-добро специално вино & Най-добро розе

19 март 2019

Преди да пристъпим към обявяването в обратен ред на DiVino Top 10 за 2018, днес имаме специалното удоволствие да ви представим две от Наградите на DiVino: за Най-добро българско СПЕЦИАЛНО вино и Най-добро българско РОЗЕ за 2018. Категорията специално включва пенливи, благородно сладки и подсилени вина.

И така, Най-добро българско СПЕЦИАЛНО вино за 2018 е…

Dragomir Dimyat Orange Dessert Wine 2012

DiVino рейтинг 3 
90 точки
50 лв.
891 бутилки х 0,5 л

 

Димятът за това не само сладко, а и сладостно вино с кехлибарено-златист цвят, съблазнителни аромати и закачливи киселини, е от лозовия масив в село Димитровче – една от най-южните и топли точки в община Свиленград.

Технолозите на Драгомир споделят: Характеризираме това вино с израза „като ще е гарга – нека да е рошава“, защото е трудно да убедиш винолюбителя да се довери на български сорт, още по-трудно е виното да е десертно, а най-трудно е да бъде и оранжево… Но пък сме убедени в силата на експеримента ни и затова горещо го препоръчваме на търсачите на силни усещания.

Каква е технологията, за да бъде хем десертно, хем оранжево? Гроздето е обрано на 10 октомври при максимална технологична зрялост. След 18 часов престой в хладилна камера при температура  6 °С то се сортира и постъпва за ферментация с твърдите части в резервоари от 250 л. Алкохолната ферментация започва спонтанно при ежедневно многократно разбъркване на шапката. Във ферментиращото вино постепенно и ритмично се добавя гроздов концентрат. Виното престоява с твърдите части до края на февруари, след което се прехвърля в стари френски дъбови бъчви от 225 л. Алкохол: 16,0%; Захари: 112 г/л; Киселини: 6,72 г/л

Дегустационна характеристика

 

А за Най-добро българско РОЗЕ на 2018 избрахме...

Katarzyna La Vie En Rose Grenache 2017

DiVino рейтинг 3 
89 точки
30 лв.
2000 бутилки

 

Победителят в тази категория е елегантно, свежо и балансирано розе – расов представител на този тип и стил вино с искрящ и нежен цвят сьомга. Гроздето от сорта гренаш идва от внимателно обгрижените лозя на Катаржина в района на Свиленград, в граничната зона между България и Гърция. Местността се нарича Бялата пръст заради специфичната си почва, а климатът е силно повлиян от Средиземноморието.

Гроздето се темперира в хладилна камера за 20 ч. до 10-12 °С, сортира се, ронка се, после се пристъпва към смачкване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19 °С. Въпреки противоречивата 2017 година реколтата, според енолозите на избата, се отличава с много добра зрялост на гроздето и съответно мекота и топлота във виното, хармонично балансирани от сочна свежест.

Дегустационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на