19 март 2019
Преди да пристъпим към обявяването в обратен ред на DiVino Top 10 за 2018, днес имаме специалното удоволствие да ви представим две от Наградите на DiVino: за Най-добро българско СПЕЦИАЛНО вино и Най-добро българско РОЗЕ за 2018. Категорията специално включва пенливи, благородно сладки и подсилени вина.
И така, Най-добро българско СПЕЦИАЛНО вино за 2018 е…
DiVino рейтинг 3
90 точки
50 лв.
891 бутилки х 0,5 л
Димятът за това не само сладко, а и сладостно вино с кехлибарено-златист цвят, съблазнителни аромати и закачливи киселини, е от лозовия масив в село Димитровче – една от най-южните и топли точки в община Свиленград.
Технолозите на Драгомир споделят: Характеризираме това вино с израза „като ще е гарга – нека да е рошава“, защото е трудно да убедиш винолюбителя да се довери на български сорт, още по-трудно е виното да е десертно, а най-трудно е да бъде и оранжево… Но пък сме убедени в силата на експеримента ни и затова горещо го препоръчваме на търсачите на силни усещания.
Каква е технологията, за да бъде хем десертно, хем оранжево? Гроздето е обрано на 10 октомври при максимална технологична зрялост. След 18 часов престой в хладилна камера при температура 6 °С то се сортира и постъпва за ферментация с твърдите части в резервоари от 250 л. Алкохолната ферментация започва спонтанно при ежедневно многократно разбъркване на шапката. Във ферментиращото вино постепенно и ритмично се добавя гроздов концентрат. Виното престоява с твърдите части до края на февруари, след което се прехвърля в стари френски дъбови бъчви от 225 л. Алкохол: 16,0%; Захари: 112 г/л; Киселини: 6,72 г/л
А за Най-добро българско РОЗЕ на 2018 избрахме...
DiVino рейтинг 3
89 точки
30 лв.
2000 бутилки
Победителят в тази категория е елегантно, свежо и балансирано розе – расов представител на този тип и стил вино с искрящ и нежен цвят сьомга. Гроздето от сорта гренаш идва от внимателно обгрижените лозя на Катаржина в района на Свиленград, в граничната зона между България и Гърция. Местността се нарича Бялата пръст заради специфичната си почва, а климатът е силно повлиян от Средиземноморието.
Гроздето се темперира в хладилна камера за 20 ч. до 10-12 °С, сортира се, ронка се, после се пристъпва към смачкване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19 °С. Въпреки противоречивата 2017 година реколтата, според енолозите на избата, се отличава с много добра зрялост на гроздето и съответно мекота и топлота във виното, хармонично балансирани от сочна свежест.
към другите вината от класацията
DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на
Престижният световен конкурс Spirits Selection се проведе от 20 до 24 юни в Гваделупа. България спечели 4 медала, сред които един Голям златен...