Начало - Статии и новини - Акценти - DiВино открития из Западна Тракия 2: Виа Винера, Вила Велис, Вила Юстина
Акценти
   

DiВино открития из Западна Тракия 2: Виа Винера, Вила Велис, Вила Юстина

31 юли 2022

Тук ви разказваме за още три винарни – Виа Винера, Вила Велис, Вила Юстина, част от DiВино обиколката ни на Западна Тракия през лятото на 2021 г.

част 1 24/42 Естейт, Бендида, Беса Валей
част 3 Винарско имение Драгомир, Винено ателие Георгиев/Милков, Двор #1, Джинвира
част 4 Загрей, Камея, Манастира, Ред Чърч
част 5 Нерагора, Румелия, Шато Копса

 

Виа Винера – с реверанс към традициите и модерно звучене

Немалко е писано, дегустирано и разказвано за бившата изба Карабунар, днес преименувана на Виа Винера. Винарната е основана под същото име, както самото селото, в което се настанява през 2007 г. Местността, в която се намират постройката и по-голяма част от лозовите насаждения – Шаровица, е район с вековна история във винопроизводството.

През годините изба Карабунар не спира да се развива, следвайки пазарните тенденции и афинитета си към доброто вино. През 2017 с гордост бе представено и новото лице на избата – Виа Винера, бранд, под който качествените вина на изба Карабунар се представят до днес на българския и международния пазар. Промяната е следствие от желанието на собственика Стоян Желев (познат като автомобилен фен и изпълнителен директор на София Франс Ауто) да продължи традициите в региона, като им придаде модерно звучене, изграждайки собствена идентичност. От тогава до днес избата се представя с едноименната серия Via Vinera, както и с познатите Bulgarian Heritage, Contour и Castellum.

Виа Винера залага както на занаятчийския подход, така и на модерните технологии, като обединява стиловете на два традиционни български тероара – този в Тракийската низина (село Карабунар) с този в Дунавската равнина (град Килифарево). Това смело начинание е успешно благодарение на креативния и експериментаторски дух на енолога Надежда Дюлгерска. Заедно с отдадения екип тя влага своя 18-годишен опит като енолог, международен съдия и член на управителния съвет на Съюза на енолозите в България, за да създаде качествено и добре структурирано портфолио. От две години и половина в екипа е и Пламен Данчев и двамата заедно с Надежда творят съвместно вината и чертаят житейския си път. Синергията в живота помага и в избата и влива нови енергии във виното.

Владислав Желев, управител на Виа Винера (посредата прав), и част от екипа на винарната

Серията Via Vinera залага на интернационални сортове, а вината отлежават в дъб. Това са занаятчийски продукти, които обаче са лесно разбираеми и атрактивни както в стилистично, така и в ценово отношение. Въпреки краткото си присъствие на пазара вината от серия Via Vinera са оценени на едни от най-престижните интернационални винени конкурси. Bulgarian Heritage е посветена на местните сортове и олицетворява уважението към традициите. Една от най-силните тенденции на световния пазар днес са именно вина от локални сортове и Виа Винера отговаря на тази вълна изключително успешно, показвайки потенциала на българския тероар: с мавруд и рубин от Тракийската низина и с димят и мискет от Дунавската равнина. Освен това серията се вписва успешно и в друго актуално развитие на световната сцена – търсенето на натурални вина – и изненада пазара с оранжевите си Bulgarian Heritage Orange Misket и Bulgarian Heritage Orange Dimyat. Contour обединява популярни сортове и майсторски купажи в масовия сегмент, а Castellum са много качествени вина от каберне совиньон и шардоне в горния ценови сегмент.

От миналата година Виа Винера притежава и нови 24 хектара, засадени с врачански и кайлъшки мискет, каберне фран, сира и рубин. Така винарната разширява площта на собствените си лозя до общо 40 хектара.

Въпреки че 2020 не е сред най-добрите реколти, избата очаква добри резултати и благодарение на оптимизираната техника.

Под секрет: Планира се нова инвестиция в близост до винарната, на самия язовир Карабунар. Става въпрос за иновативен проект за винен туризъм с кайтове, лодки, къщи за гости, ресторант и още изненадващи винени нюанси.

Winemaker‘s Choice: това са скритите съкровища от премиум сегмента. Най-доброто от избата в 4 етикета и лимитирано количество от около 1500 бутилки общо.

 

Вила Велис: Споделена страст към виното и изкуството

Село Карабунар и регионът наоколо определено имат нужда от нов полъх. С финес и отношение към тероара, в бившата Вила Терес от септември 2021 започна да тече ново вино. Един от най-новите реализирани в България винени проекти е Велис Винярдс, производно от името на собственичката Величка Книс. Както подсказва името, тя е с български корени, а нейният дългогодишен партньор в живота – с немски. Във Вила Велис повечето неща са немски: консултантите по виното и лозята, стилистиката на вината, подходът към виното. За щастие има и български елементи – историята на собствеността, лозята, изкуството и умелата ръка на българските енолози.

През 2010 г. Величка и съпругът ù започват да рекултивират изоставени стари лозя в Тракийската низина. Три години по-късно вече притежават 8 хектара, засадени с френски винени сортове, а през следващите години добавят още 28 хектара.

Интересно за проекта е, че освен вината от българския фронт Велис Винярдс притежават и изба в Германия, близо до Франкфурт. Там те грижливо отглеждат ризлинг, шардоне и други типични за тероара сортове, които с гордост ще представят в бъдеще заедно с локалните, на българската публика.

Вила Велис е българската част от проекта – вината са винифицирани от български технолози в непосредствена близост до масивите около Карабунар; повечето лозя са в съседното село Бошуля. Вила Велис означава завръщане към традицията и преоткриване на забравеното, изгубеното, изоставеното. Серията включва бели вина от сортовете совиньон блан и шардоне, розе от пино ноар и мерло, мерло и сира, както и червени вина – едносортови и кюве, от каберне совиньон, сира, пино ноар и мерло.

Онова, което събира хората от екипа на избата, е споделената им страст към виното. Хармонията по време на процеса на приготвяне на отлични вина се дължи на дългогодишно приятелство с технолога на избата, който е от региона. С постоянна заетост, избата ангажира и възнаграждава над 25 български семейства, част от проекта.

Откритие: Забележителното откриване на избата през лятото на 2021 г. – артистично, екстравагантно, интересно и ново за България, подсказва за амбицията на собствениците да споделят както любовта към виното и земята, така и връзката с емоцията, с изкуството. Сигурни сме, че вината им тепърва ще носят изненади и вълнения.

Винен туризъм: амбициозните собственици станаха притежатели и на хотела към избата. Така се осъществява по най-успешен начин идеята да се осигури цялостно изживяване за винолюбителя: от дегустация, през храна (ресторантът е фокусиран върху автентичната сезонна храна и местните продукти), изкуство и възможност за изучаване на региона. Очакваме много от този винено-туристически проект.

 

Вила Юстина - един агрокомплекс за пример

За Вила Юстина може да се пише много – за това как избата, започнала като малка винарна, минишоурум на Томика Метал, постепенно и устойчиво се разви като най-значимия обект за винен туризъм в района, с хотел, красиви вили и спа, био производител на зеленчуци, единствената у нас специализирана ферма за кози от месодайната порода боер, също така птичарник, рибарник и т.н.

И така, от бутикова изба, сгушена в полите на Родопите, днес Villa Yustina е цял агрокомплекс, разпрострял се в две села от Родопската яка – Устина и Йоаким Груево, с великолепен вкусен ресторант, който предлага месо и много други продукти от собственото си стопанство и от други местни производители, с прелестни гледки, зелена градина и какво ли още не.

Всичко около избата, виното, агростопанствата и туристическия бизнес там е забележително и наистина е трудно да изредим постиженията на екипа, но все пак, ако трябва да започнем отнякъде, нека това да са лозята…

(отляво надясно) Николай Василев - агроном, Костадинка Рахова - енолог, Васил Стоянов - главен енолог

Разположени са над винарната, на 300 м надморска височина върху терен с фантастична гледка към Родопите и се простират на 50 хектара (последните 3,5 ха от които с димят). Сортовете са както класически – совиньон блан, семийон, шардоне, алиготе, гевюрцтраминер, мерло, пино ноар, каберне фран, така и двете местни знаменитости – рубин и мавруд. Дотук всичко е очаквано. Неочакван за нас бе фактът, че теренът е върху толкова силно карбонатни почви, че на места дори блокират храненето на растенията и дават сериозен дисбаланс, което води до трайни дефицити и до загуби. Тоест оттук трябва да започне разказът ни за това как Вила Юстина въпреки всичко се бори с трудностите и успява да ни радва с ефирни и минерални бели и розови вина, елегантни червени, а отскоро – и с пенливи! Това, което посетителите виждат – парка, вилите и барбекю зоната, ресторанта и козефермата, е само върхът на айсберга, под който се крие… ами много, много работа!
Напълно заслужено и закономерно Вила Юстина спечели за 2020 Специалната награда за винен туризъм на Via Vino и DiVino в рамките на DiVino Top 50.  

Вината, които не бива да пропускате, разбира се, са пенливите им брут и брут розе, но така също великолепния им совиньон блан и сочното розе от серията 4 Wine Seasons, емблематичния бленд от мавруд и рубин Monogram, шардонето от същата серия, но и като се замислим – всички останали.

 

По темата работиха (в обратен азбучен ред): Ясен Бориславов, Яна Петкова, Юлия Костадинова, Ирина Софранова, Ефросия Благоева, Емил Коралов, Вили Гълъбова, Веселина Маринова
Снимки:
Елена Негриева - Negritta's Photo; Драгомир Матеев, Николай Камбуров - ДАРСС