Начало - Статии и новини - Акценти - DiВино открития из Западна Тракия 4: Загрей, Камея, Манастира, Ред Чърч
Акценти
   

DiВино открития из Западна Тракия 4: Загрей, Камея, Манастира, Ред Чърч

12 август 2022

В четвъртата публикация, посветена на DiВино обиколката в Западна Тракия през лятото на 2021 г., представяме още четири винарни, в които се създават великолепни вина: Загрей, Камея, Манастира и Ред Чърч.

Винарните представените в предишните публикации са: 
част 1 24/42 Естейт, Бендида, Беса Валей
част 2 Виа Винера, Вила Велис, Вила Юстина
част 3 Винарско имение Драгомир, Винено ателие Георгиев/Милков, Двор #1, Джинвира 
част 5 Нерагора, Румелия, Шато Копса

 

Загрей - завладяващото лице на мавруда

Загрей е специална винарна, тъй като показва едно необичайно, интересно и много красиво лице на местния ни иконичен сорт мавруд чрез вината Vinica, които се правят от 2007 г., както и чрез изцяло натуралното Minimum. В различните си реколти Vinica е най-отличаваното и награждавано българско вино в класацията Divino Top 50. А Minimum 2018 получи наградата за натурално вино за 2020.

Винарната се намира в пловдивското поле, в местността Старите лозя, на 3 км след Поповица вдясно от шосето за Първомай. Модерният комплекс е разположен на лека височина, така че както от основната сграда, така и от беседката за дегустации и гости, изградена малко по-нагоре, се открива изпълваща с безмълвие  панорама към лозята и тракийската шир. Всъщност Загрей е с най-източното местоположение сред винарните на Западна Тракия – едно гостоприемно място, където умеят да посрещат и да впечатляват с неподражаемите си вина.

Началото на лозовия масив е поставено още през 1998 г., а днес лозята са 120 ха, засадени основно с мавруд, каберне совиньон, сира и мерло и белите рикат и димят. Тази година се работи по засаждането на нови 90 ха с бели сортове – рикат, макабео и асиртико. От 2010 лозята се отглеждат според европейските нормативи за биологично лозарство, а от 2013  имат и официален сертификат за био производство. Растенията се третират само със серни препарати, извлеци от растения и щамове микроорганизми, които имат инсектициден ефект. Както става ясно в  Загрей, чистото производство в пълна хармония с природата е религия.

Димитър Костадинов (долу вдясно) и част от екипа на винарната

Основна движеща сила на  Загрей  е Димитър Костадинов – управител  и съсобственик заедно със семейството си. Завършил е индустриален мениджмънт в София, след това Мехатроника със специализация на тема комуникационна техника в Линц, Австрия. През 2007 г., още на 27 години, се връща в България, за да оглави винарната. Несъмнено човекът, който стои зад забележителни вина като Виница и Минимум, се отличава със смелост и въображение, експериментаторски дух, ясна визия и още нещо много важно: не просто внимание към земята и лозята, а цялостно познаване на природните процеси и разбиране за виноделието като част от един природен кръговрат. Тук е мястото да кажем, че Митко Костадинов е запознат задълбочено с учението на Рудолф Щайнер за биодинамиката и прилага някои собствени тълкувания… Хората от екипа му също споделят неговата винарска философия.

През 2007 Митко започва заедно с енолозите Татяна Стефанова, Мария Донева и Доника Кънева. Тези млади специалисти имат пълната подкрепа на дядо му, който е създател и мениджър на лозята, както и на баща му, основател на винарната. По-късно, след 2014, се появяват Гроздена Николова и Димитър Иванов, а Доника напуска. При нас е важна хармонията между хората в избата и лозята. Имаме пълно доверие и синхрон помежду ни, споделя Митко Костадинов. Според Татяна Стефанова например гроздето, отгледано по възможно най-естествен начин и при намеси, сведени до минимум, дава много по-живо вино и с по-осезаеми сортови характеристики. 

Безкрайно съм благодарен на колегите си за това, че ми повярваха, че възприеха идеите ми като свои, че заедно и взаимно се учим, казва Митко Костадинов.

Ако опитате Vinica мавруд или Minimum, ще останете смаяни от богатството, сложността, мощта и хармонията на тези вина. И двете се създават по метод, подобен на северноиталианското Амароне – чрез засушаване на гроздето 2-3 месеца под навеси преди ферментацията. При Minimum ферментацията е спонтанна и липсва каквато и да било намеса – а всяка фаза от направата му има философско обяснение.

Най-висшата форма на радост за мен е, когато опитвам добро вино, станало такова по естествен път, споделя Митко Костадинов.

 

Камеа: Емоции и послания в бутилка

Оказва се, че името Камея идва от първите срички на каберне и мерло, а е свързано и със значението на думата: ювелирно бижутерско изделие с релеф, изваян от скъпоценен камък.

Кирил Мързев

Може и да звучи задължаващо, но хората зад винения бранд Камея правят всичко възможно вината им да отговарят на името си. Става въпрос за проект, в който две семейства са обединили сили и страст към виното, за да създават занаятчийски вина в малки серии, с много ръчна работа, внимание към всеки детайл, с цялото нужно търпение.

Рядко се случва вината от първа реколта на някой производител (в случая 2016) да бъдат толкова високо оценени, както стана с тези на Камея в DiVino. Merlot 2016 и Rubin 2017 получиха 90 точки, а другите две, каберне совиньон 2016 и кюве мерло и каберне совиньон 2016 – 89 точки. Това са все вина с богат и въздействащ нос, зрели, комплексни и ефектни, с характер и потенциал.

Хората зад Камея, по-точно Кирил Мързев и съпругата му Велина Любенова, сестрата на Кирил, Бойка и съпругът ù Владимир Папазов – всички те имат други професии и занимания и крадат от времето и силите си, за да създават виното, което ги прави щастливи.   

Засега не притежават нито собствени лозя, нито изба. Винифицират при Бонини в Брестовица и купуват грозде от подбрани и добре гледани лозя в района, което пък им дава прекрасната възможност да избират от най-добрите тероари. Първите четири реколти са само с червени вина, но от 2020 вече имат и едно интересно розе сепаж от сира и мавруд, ферментирали заедно – истинско постижение, като се има предвид значителна разлика в периода на узряване за двата сорта. През миналата година пък бяха заложили и първото си бяло – врачански мискет, а предстоеше да пуснат и първия си мавруд – от реколта 2017.

Който носи в гените си любов към виноделието, рано или късно я превръща във вино. Така се случва и с Кирил и Бойка, чийто род от Гоце Делчев е винарски. Кирил направил първото си вино още в IV-V клас с помощта на баща си. И въпреки че и двамата се занимават с енергетика, ето че в даден момент заменят офисната работа с винарската. Да се измориш физически, да се изцапаш, да усетиш миризмите… Носи ни радост, - казва Кирил Мързев.

През 2014 Кирил се записва да учи лозарство и биологично производство в Агрономическия университет в Пловдив и изкарва целия курс на обучение, така че, макар и да не е защитил дипломна работа, вече е професионалист в занаята.  

При вината на Камея ферментацията е с така наречената потопена шапка, в малки иноксови съдове. Г-н Мързев разказва, че идеята за този метод идва от дядо му, който навремето правел виното си така в огромен съд, наречен бадем

След като протече и тихата ферментация, прехвърлят бъдещите вина Kamea в български бъчви, за да отлежават там около година, след което ги оставят да стареят поне две години в бутилка. Общо взето, част от тайната е именно в това – че държат вината да са поне 3-годишни, в добра зрялост и кондиция, когато ги пускат на пазара.

Важно за спецификата на вината им е и минималната намеса в процеса и търсенето на натуралност – не ги избистрят, нито стабилизират или филтрират.

Използваме сулфити, разбира се, но естественото бистрене и утаяване го оставяме да се случи бавно, на хладно в бъчвите, от само себе си, с времето, - разказва Кирил. За мен да бистриш и филтрираш червените вина е като Господ да ти е дал филия намазана с масло, а ти да вземеш ножа и да обереш маслото…

Виното за нас е емоции и послания, запечатани в бутилка.

 

Манастира - елегантният прочит на мавруда

Винарско имение Манастира е сравнително млада семейна изба. Проектът реализира мечтата на Ана и Николай Стаменови да произвеждат вино от собствени масиви. В начинанието активно участват и дъщерите им Златина и Деяна. Стартират през 2008 г. със засаждането на 33 ха лозя с мавруд, сира, мерло и анчелота и шардоне, совиньон блан и мускат отонел в местността Манастира. Масивите са разположени в долината покрай брега на река Тополница, обградени от склоновете на Средна гора.

Мястото е избрано заради благоприятния микроклимат, характерен с големи температурни амплитуди между ден и нощ, плодородните почви и наличието на естествени водоизточници в района, които дават възможност за производство на вина с отлично качество. Името на областта, дало и името на винарната, е свидетелство за останките от църковно средище с богато културно и историческо минало. През 2012 г. отваря врати и сградата на изба Манастира, която се намира на 25 км северозападно от Пазарджик, близо до село  Лесичово. Първата реколта вина излизат на пазара през 2011 г.  

Спокойно може да се каже, че засадените лозя през 2008 г. вече са в идеална кондиция на плододаване, навършвайки своята 14-а годишнина. Последователно през 2019 и 2020 поради все по-големия интерес към вината от мавруд са добавени още два нови масива от 6 ха със сорта. Така към момента изба Манастира вече притежава близо 40 ха собствени лозя. От тях 30 ха  са отредени за червените сортове, а останалите 10 са бели. Гроздето се бере само ръчно и се класифицира по качество за вина в три основни категории: базов клас Riverside – серии от сортовете совиньон блан, шардоне, мускат отонел, каберне совиньон и купажи от мавруд и каберне совиньон, както и мерло и каберне совиньон; среден клас  Middle Forest – розе, ферментирало и отлежавало в дъб шардоне, както и сира; високият клас е Илая, ориентиран изцяло към сортови червени и розе от мавруд. Само при изключителни реколти се залага вино за премиумните серии Premium Selection. Преди да се предложат на пазара, всички червени вина имат задължително стареене в дъбови бъчви.

Георги Кузмов, Златина Стаменова и Марина Митова

Главен технолог на винарната е Георги Кузмов. Преди две години към него се присъединява и Марина Митова, чийто предишен опит е във винарна Беса Валей. Работят най-вече в посока вариетални вина и показване на възможно най-добрите характеристики на всеки отделен сорт.

Винарната е оборудвана с производствена база, позволяваща голяма гъвкавост. Разполага с метални винификатори от 1 до 10 тона, американски и френски барици, малки дъбови съдове тип каца, пневматична и кошова преса. Кошовата преса, към която се наблюдава завръщане при все повече винарни, тук се използва за грозде от отбрани парцели за лимитирани партиди червени вина. Гроздовата мъст за тях ферментира само в малки дъбови съдове тип каца и целият процес е изцяло ръчен. Изборът на кошовата преса е продиктуван от щадящия процес на работа с много по-ниско налягане, като се избягват чупенето на семките при компресията на гроздето, прекомерното джуркане и разкашкване на мъстта, характерни за пневматичните преси. Резултатът е по-малко екстрахиране, но много повече чистота и елегантност в профила на вината, направени по този метод.

 

Red Church: От тероара на Родопската яка

Само на 12 км от Пловдив в полите на Родопите, близо до Перущица, се намира Red Church Eстейт. Трима приятели – Танко Кацаров, Николай Пенкин и Алекс Канев – през 2018 г. купуват, преобразяват и събуждат за нов живот съществуващите лозя и винарна в местността Каменки. Лозята вече са почти пълнолетни. Началото им е поставено през 2003 - 2006 след обстойни почвени анализи от френски пепиниерист и българските му партньори.

От днешна гледна точка със сигурност може да се каже, че наистина са избрали добре терена. Климатичният джоб, в който се намират 20-те ха лозя, е като че ли защитен от природните стихии и дори когато околните лозя страдат от болести и градушки, над тях сякаш близката Червена църква разпростира благословията си и им помага да оцелеят и да радват собствениците си с добър плод.

Червената църква, намираща се в непосредствена близост до винарната, всъщност е един от най-значимите раннохристиянски архитектурни паметници не само в България, но и в цяла Европа. Недалеч от нея е минавал и древноримският път Via Egnatia, така че освен за да опитате виното на избата, си струва да се разходите до Перущица и за да видите този запазен през вековете архитектурен паметник и околностите му.

Френското влияние във винарната е осезаемо, като се започне с отглежданите сортове –  добре познатите френски грандове каберне совиньон, мерло, каберне фран и др. и се премине през технологията и философията на правенето на вино там.

Познаваме водещия енолог Алекс Канев като много талантлив български винар, работил със световноизвестни имена във виното, франкофон и страстен привърженик на френската школа. Затова не е изненада, че виното на избата Red Church Estate Selection Individuelle 2018, което оглави класацията ни DiVino Top 50 за 2020, смело заявява себе си като един от много красивите световни образци на вината в стил Бордо. За него и за другите си вина собствениците на избата казват, че те притежават забележителен, ярък тероарен характер и много френски чар, който в най-голяма степен  освен на човешкия фактор се дължи на лозята им. Те растат върху пeсъкливо-глинесто-каменисти почви с леко изразени варовици, на терени с наклон 5 - 8% и постоянни въздушни потоци, благоприятстващи естественото проветряване на лозята и формирането на фини аромати.

Основният бранд на избата е Grand Sovereign, а на въпроса какво ги е вдъхновило за създаването му собствениците казват, че биха искали винарната им да защитава името на бранда си като водач, като суверен, като изба, която не прави компромиси, която е независима, има своя път и която тепърва ще разкрива потенциала си.

По темата работиха (в обратен азбучен ред): Ясен Бориславов, Яна Петкова, Юлия Костадинова, Ирина Софранова, Ефросия Благоева, Емил Коралов, Вили Гълъбова, Веселина Маринова

Снимки: Елена Негриева - Negritta's Photo; Драгомир Матеев, Николай Камбуров - ДАРСС