Начало - Статии и новини - Новини - DiVino специални награди - натурално вино
Новини
   

DiVino специални награди - натурално вино

31 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино,

Вече станаха известни вината от основната класация Top 50 за 2019. Представихме и категорията Best Buy, както и Top 10 на вината от лимитирани серии. Но анонсите за DiVino Top 50 не приключват! Време е да ви запознаем с онези вина, които заслужиха наградите на DiVino в отделните категории. 

В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 разширихме обхвата на специалните награди. Запазват се, разбира се, наградите за най-добро червено вино, най-добро бяло вино и най-добро розе. Нови категории са двете награди на MasterCard за най-добро българско вино от местен сорт – за червено вино, и за бяло (преди наградата за местен сорт беше една). За първи път се присъждат и отделни награди за най-добро пенливо и за най-добро десертно вино - досега наградата беше обща, за специално вино. Нова е и наградата на Българска винена академия (БВА) за натурално вино.  

На събитието DiVino TOP 50, което, ако ситуацията позволи, ще се проведе на 21 май в зала 6 на НДК, ще бъдат обявени други три награди, които дотогава остават в тайна. 

Сред категориите на специалните призове в DiVino TOP 50 въведохме тази година за пръв път една важна награда - тази за натурално вино, която се връчва от Българската винена академия. Вдъхновяващо и обнадеждаващо е, че все повече български изби и винари се обръщат към натуралния подход във винопроизводството - частично или изцяло. Съвсем скоро и Франция формално призна категорията и тези вина там вече се наричат vin méthode nature.

 

  

Специална награда за натурално вино на Българска винена академия

Orbelus Mitra Natural Wine Red

регион: Долината на Струма
сорт: рубин 67%, широка мелнишка лоза 33%
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 2000

повече за виното

 

 

 

 

 

 

 

 

В поредица от публикации представяме вината от DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.