Начало - Статии и новини - Новини - DiVino.Taste 2019 е празник на българското вино
Новини
   

DiVino.Taste 2019 е празник на българското вино

14 ноември 2019

DiVino.Taste 2019 е празник на българското вино

Къде е България на световната винена карта? Какъв е потенциалът на страната ни като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство у нас? Какви вина от местни български сортове се произвеждат? Как да изберем виното в магазин или ресторант? Това са само някои от въпросите, които често си задаваме. Отговорите може да потърсим по време на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste 2019. Деветото издание на изложението-дегустация - най-мащабното досега - се провежда от 22 до 24 ноември, в Интер Експо Център (зали 5 и 6) и ще събере 85 винопроизводители.

През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да дегустират сред над 550 качествени и интересни български вина! Всички вина, които избите представят и предлагат за дегустация на изложението, са включени в специално приложение за смарт телефони: DiVino (за Android) и DiVino App (за iPhone). Приложението ще бъде активно от първия ден на DiVino.Taste, 22 ноември, петък. Новият app ще замести дегустационната книжка, която досега служеше за справочник на вината.

Както всяка година досега отново има новости в програмата и формата на събитието. За пръв път 9-то издание на DiVino.Taste ще заеме две големи зали - 5 и 6, на Интер Експо Център София. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Това е мястото, където въоръжени с подходяща чаша имаме възможност да се ориентираме в огромното предлагане на нашия пазар. Със сигурност ще открием вина, които не сме опитвали и производители, за които не сме чували. Избите, които дебютират тази година на DiVino.Taste са цели 13! А и по традиция много винари избират именно DiVino.Taste за да представят новите си реколти и брандове.

Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и почивка, но не само. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе специалитети и вода, специално подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика и още и още.... Вината, които са ви впечатлили по време на дегустациите, може да намерите в магазина на събитието, изграден от Casavino.

За пръв път за професионалистите в бранша ще има и бизнес изложители с необходими на винарството продукти и услуги, предлагащи нови хоризонти за партньорство: например компании за винени бутилки, за винтови капачки, или пък информационен щанд на един от най-големите разсадници за лозов посадъчен материал в Европа, италианските Vivai Cooperativi Rauscedo.

Майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще се проведат в зала Мусала на на Интер Експо Център. Водещи на майсторските класове са едни от най-утвърдените световни и български винени експерти. Все още има по няколко места за част от майсторските класове.

На DiVino.Taste 2019 е обособено специално дегустационно пространство - Fine Wine Corner - посветено на БЪЛГАРСКИТЕ МЕСТНИ СОРТОВЕ. Ще бъдат представени 25 подбрани вина – всички те от местни сортове грозде за страната ни: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет, гергана... Това са редки вина, повечето от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на родните ни сортове и по най-добър начин отразяват философията на своите създатели.

Вината във Fine Wine Corner може да дегустирате срещу допълнително закупени на място кредити.

За пръв път в първия ден на DiVino.Taste 2019 ще се проведе Национална конференция Българското вино в ХХI век. Конференцията е на 22 ноември, петък, от 10:00 до 17:00 часа в зала Витоша на Интер Експо Център. С програмата може да се запознаете тук.

С условията за участие във Форума на българското вино DiVino.Taste 2019 и майсторските класове може да се запознаете на vintageclub.bg.