Начало - Статии и новини - Новини - DiVino.Taste 2022: равносметката
Новини
   

DiVino.Taste 2022: равносметката

20 ноември 2022

Издание #11 на DiVino.Taste премина свръх оживено и многолюдно, но гладко и комфортно - имаше и време, и спокойствие, и настроение наистина да се фокусираме върху българското вино. Според доста от отзивите - най-доброто DiVino.Taste досега.

Форумът определено има дълъг и траен послевкус, който е очаквано продължение и повторение на вкуса му - наситен, жив, изразителен, със запазена свежест... Даже подчертано богат и свеж. Какво имаме предвид?
Това е изданието с най-много участници винопроизводители - 82-ма. А цели 10 от тях бяха дебютанти на DiVino.Taste. И още 8 участваха едва за втори път. Това са все нови изби или проекти, зад повечето от които стоят млади професионалисти - креативни и освободени хора, които внасят свежест в цялостния образ на българското вино, като предлагат и модерни вина, и оригинално присъствие, и интересна съвременна визия... 

Ако трябва с три думи да охарактеризираме изложението, то те са свежест, богатство и разнообразие

И местни сортове! 

На DiVino.Taste 2022 бяха представени общо 530 български вина: 285 червени, 163 бели (от които 7 оранжеви), 62 розета, 13 пенливи и 7 десертни.

А от всички вина точно една четвърт, 132, са от местни сортове или купажи с участие на местен сорт. За сравнение, на миналогодишното издание през 2021, вината от местни сортове (85) са били около една пета от общия брой (398) вина. Този ръст показва наличието на тенденция - все повече винопроизводители виждат смисъл да посрещат предизвикателствата на българските местни сортове и добре осъзнават техния потенциал - и в професионален план, и за пазара, и за туризма, и като културен продукт, и изобщо за изграждането на идентичността на българското вино. 

Най-важното от всичко обаче е, че независимо какви са вината като грозде, тип, стил, подход или произход, изложението показа, че качеството продължава да расте. Продължават да растат и вдъхновението, амбицията и упоритостта на винарите ни. Продължават и да се преодоляват различията и противоречията  в бранша - винарите имат нужда да общуват, да търсят заедно общите си интереси. А DiVino.Taste е добро място за срещи и за сверяване на часовниците

Отчитаме като голям успех и цялата програма от майсторски класове - и лекторите, и темите, и вината, но определено и публиката от ценители и професионалисти, бяха на впечатляващо ниво!

Летвата е вдигната високо. Ще работим всеотдайно както и досега, за това всяко следващо издание на DiVino.Taste да бъде по-добро от предишното. Защото българското вино и създателите му го заслужават. До ноември 2023!