Начало - Статии и новини - Новини - DiVino.Taste наближава със силна програма от майсторски класове
Новини
   

DiVino.Taste наближава със силна програма от майсторски класове

07 октомври 2022

11-ото DiVino.Taste 2022 се очертава като първото напълно възстановено издание на Форума на българското вино! От 11 до 13 ноември Интер Експо Център София ще събере под един покрив повече от 500 най-атрактивни и интересни вина на над 75 български винарни, устремени към най-доброто качество!

Купете билети!

Посетителите може ще дегустират и дискутират вина от всички български региони, от най-интересните тероари у нас, в най-разнообразни стилове, внимателно направени вина от местни и международни сортове – цялата пъстра палитра на съвременното българско вино, което несъмнено е във възход...

Зад масите на изложителите застават самите винари и/или собственици, за да представят лично историите и особеностите на всяко вино и за да се вслушват в мнението и реакциите на дегустиращите гости. Форумът е полезен и ценен както за посетители – работещи с вино или винолюбители, така и за винопроизводителите. Защото на DiVino.Taste, от обмена на впечатления и мнения, се раждат идеи!

Предстоящото издание е първото след 2019, в което след две години прекъсване, ще има богата и силна паралелна програма от майсторски класове – с лектори на високо ниво и по най-интересни и горещи теми от света на виното.

За всеки от двата дни на уикенда – 12 ноември, събота и 13 ноември, неделя, са планирани по четири майсторски класа. Подробности за тях ще намерите и в taste.divino.bg, където постепенно качваме най-актуалната информация. Там ще научите и кои са изложителите.

Представяме ви майсторските класове на DiVino.Taste 2022!

Началото в събота от 10:00 часа ще поставим не с вино, а със Зехтин!  
Един от големите световни експерти по зехтина ще ни поведе в безкрайно интересния свят на най-старото използвано масло, екстра върджин зехтинът (EVOO), което е и все още най-малко познатото. Заедно с Костас Лирис – агроном и сертифициран дегустатор, съдия в най-престижните световни конкурси и преподавател по сензорен анализ и производство на зехтина, ще дегустираме, оценяваме и коментираме 7 различни зехтина!

Винените майсторски класове са от 12:15, от 14:30 и от 16:45 часа.
Първият е The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа, а водещи са Яна Петкова и Ирина Софранова – утвърдени винени експерти, интересни и умели презентатори. Темата за вината с минимална интервенция винаги е будела интерес и уважение у тях. В последните години и двете дегустират фокусирано такива вина, посещават биодинамични производители и изби, произвеждащи изцяло натурални и оранжеви вина. Яна и Ирина ще ни предложат една представителна дегустационна и теоретична извадка на някои от най-интересните вина от Стария континент от 8 различни дестинации, за да ни запознаят с една различна винена Европа.

Майсторският клас от 14:30 часа в събота, на 12 ноември, ще бъде посветен на Ренесанса на винената култура в Грузия, а водеща е Мака Тарашвили – винен експерт и специалист по винен туризъм. Дегустацията включва безкрайно интересни и разнообразни грузински вина.

А от 16:45 темата е Мавруд – многолик и разнообразен. Водещ на този последен за деня майсторски клас е Ламбрин Топузлиев – задълбочен и опитен винен експерт и ръководител на Експерименталната винарска изба към Аграрния университет в Пловдив, където прави смели експерименти, за да изследва иконичния ни местен сорт. Едва ли има по-подготвен човек в България по темата за мавруда – а щом става дума за мавруд, това означава и в целия свят.
Ще се дегустират 9 мавруда от различен тип и стил!

А в неделя ще пием звезди! Започваме и завършваме с вълшебни пенливи вина!

Първият за деня майсторски клас, от 10:00 часа, е посветен на Чудодейните мехурчета на Испания – кава и други. Водещ е Агнеш Немет, дългогодишен издател и главен редактор на унгарското издание на списание Decanter (по-късно VinCE) и организатор на виненото изложение VinCE в Будапеща. Днес тя живее в Пенедес, Испания, и, освен на унгарското вино, се е посветила на пенливата Испания. Дегустацията включва 8 различни пенливи вина от Испания.

От 12:15 часа ще имаме удоволствието да се срещнем с главния енолог и съсобственик на винарна Ялово, Димитър Димов, който е и енолог в динамично развиващата се турска изба Сувла на полуостров Галиполи. Негов основен професионален фокус е работата с местни и забравени сортове и тема на майсторския му клас е Леки червени вина: светлото бъдеще на старите балкански сортове. Дегустацията включва кадарка (гъмза) от Унгария, Румъния и България; карасакъз и папазкарасъ (черна папазка) от Турция и прокупац (зарчин) от Сърбия.

Лектор на следващия майсторски клас с начало 14:30 също е утвърден български винар – Петър Илиев, главен енолог на Four Friends. В последните 10 години той работи задълбочено по темата как да отглежда грозде, а впоследствие да направи и вино с дълъг потенциал за стареене. Петър е на мнение, че доста негови колеги създават български вина, способни да отлежават благородно с години – те са едно богатство, което трябва да се научим да ценим!
Ще се дегустират дълго отлежали вина - 7 български и 1 Бордо.

В неделя ще завършим с един звезден и специален майсторски клас от 16:45 часа. Водеща е Юлия Костадинова – винен експерт, журналист и сомелиер, наш колега от DiVino, съосновател на DiVino.Taste, а също задълбочен познавач и страстен ценител на онези вина, които несъмнено свързваме с най-красивата страна на живота – Шампан! Един рядък шанс да опитаме шампански от класа… и да се гмурнем в света на игривите перли.

Майсторските класове са предназначени за ценители на виното, както и за хора, работещи с вино.

За повече информация и достъп до билети, моля влезте в сайта на изложението taste.divino.bg.

Остават само 6 дни до DiVino.Taste 2022!

Билетите за изложението са в продажба – купете тук!