Начало - Статии и новини - Новини - Димитър Димов стана Енолог на годината за 2022!
Новини
   

Димитър Димов стана Енолог на годината за 2022!

11 декември 2022

Престижното отличие беше обявено на Коледния бал на Съюза на енолозите в България, проведен на 10 декември в хотел Империал в Пловдив. Според традицията в края на ноември винарският бранш в страната номинира енолози – за тях гласуват повече от 170 техни колеги и излъчват победител. Тази година номинациите бяха изключително силни – енолозите трябваше да направят труден избор между шестима свои колеги – всички те талантливи и доказани професионалисти: инж. Даниела Стаматова, производствен директор на Тохун; инж. Мария Стоева, главен енолог на Братанов; инж. Мариана Гълъбова, главен енолог на Айа Естейт и производствен мениджър на Сийуайнс Спиритс; д-р инж. Мирослав Гинев, енолог в Катаржина Естейт; инж. Николай Кръстев, главен енолог на Царев брод и Димитър Димов, който получи престижната титла.

Димитър Димов е от малкото хора в България, за които може да се каже, че са трето поколение винари. Дядо му се е занимавал с винарство, баща му също – бил е и директор на Винпром Лясковец. Така че той буквално е израснал с виното.

Г-н Димов завършва специалността Технология на напитките в УХТ Пловдив, а после магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския бранш в Агро Монпелие и ENITAB Бордо,  Франция. Притежава DNO – френска национална диплома за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо – Франция, Марлборо – Нова Зеландия, както и за различни проекти в България.

От 2010 и до момента е главен технолог на Сувла – динамично развиваща се турска изба в района на Еджеабат, полуостров Галиполи, западния бряг на Дарданелите. А през 2012 заедно с Антон Танев стартираха проекта за винарната в село Ялово, Великотърновско, и бързо се наложиха, особено на ценителския пазар, с качество, индивидуален почерк и модерен стил.

Митко Димов е мислещ и смело експериментиращ енолог, който следи и познава процесите и тенденциите в широкия свят на виното. Занимава се активно с важна за българското и балканското винарство дейност – основният му фокус е работата с местни забравени и полузабравени сортове, както и работата за развитие на лозарския тероар и биологичното лозарство.

Честито на Митко Димов! Пожелаваме му все така всеотдайно да работи за доброто на българското и балканското вино и работата да му носи неизменно удовлетворение и успехи!

Честито и на инж. Калоян Пенев, който бе избран за Млад енолог на годината! В семейната им изба Върбовка той създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове тамянка, гъмза, рубин и кайлъшки мискет, които вече се радват на престижни отличия.

С приза Христо Дерменджиев за цялостен принос във винарството, който Съюзът на енолозите връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев. Награда за цялостен принос в българското винарство поучи и инж. Марко Георгиев, чиято 50-годишна професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България.