11 декември 2022
Престижното отличие беше обявено на Коледния бал на Съюза на енолозите в България, проведен на 10 декември в хотел Империал в Пловдив. Според традицията в края на ноември винарският бранш в страната номинира енолози – за тях гласуват повече от 170 техни колеги и излъчват победител. Тази година номинациите бяха изключително силни – енолозите трябваше да направят труден избор между шестима свои колеги – всички те талантливи и доказани професионалисти: инж. Даниела Стаматова, производствен директор на Тохун; инж. Мария Стоева, главен енолог на Братанов; инж. Мариана Гълъбова, главен енолог на Айа Естейт и производствен мениджър на Сийуайнс Спиритс; д-р инж. Мирослав Гинев, енолог в Катаржина Естейт; инж. Николай Кръстев, главен енолог на Царев брод и Димитър Димов, който получи престижната титла.
Димитър Димов е от малкото хора в България, за които може да се каже, че са трето поколение винари. Дядо му се е занимавал с винарство, баща му също – бил е и директор на Винпром Лясковец. Така че той буквално е израснал с виното.
Г-н Димов завършва специалността Технология на напитките в УХТ Пловдив, а после магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския бранш в Агро Монпелие и ENITAB Бордо, Франция. Притежава DNO – френска национална диплома за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо – Франция, Марлборо – Нова Зеландия, както и за различни проекти в България.
От 2010 и до момента е главен технолог на Сувла – динамично развиваща се турска изба в района на Еджеабат, полуостров Галиполи, западния бряг на Дарданелите. А през 2012 заедно с Антон Танев стартираха проекта за винарната в село Ялово, Великотърновско, и бързо се наложиха, особено на ценителския пазар, с качество, индивидуален почерк и модерен стил.
Митко Димов е мислещ и смело експериментиращ енолог, който следи и познава процесите и тенденциите в широкия свят на виното. Занимава се активно с важна за българското и балканското винарство дейност – основният му фокус е работата с местни забравени и полузабравени сортове, както и работата за развитие на лозарския тероар и биологичното лозарство.
Честито на Митко Димов! Пожелаваме му все така всеотдайно да работи за доброто на българското и балканското вино и работата да му носи неизменно удовлетворение и успехи!
Честито и на инж. Калоян Пенев, който бе избран за Млад енолог на годината! В семейната им изба Върбовка той създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове тамянка, гъмза, рубин и кайлъшки мискет, които вече се радват на престижни отличия.
С приза Христо Дерменджиев за цялостен принос във винарството, който Съюзът на енолозите връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев. Награда за цялостен принос в българското винарство поучи и инж. Марко Георгиев, чиято 50-годишна професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България.
Винарните от Южен Сакар ви канят на 9 декември на вкусно и весело, винено и артистично зимно празненство. Домакини са Росалеа и Бисанте.