Начало - Статии и новини - Новини - Димитър Докузанов беше избран за Енолог на годината!
Новини
   
Димитър Докузанов беше избран за Енолог на годината!

17 декември 2018

Димитър Докузанов беше избран за Енолог на годината!

Димитър Докузанов, главен енолог на Винарска изба Румелия, стана Енолог на България за 2018 година. Голямото признание беше обявено по време на годишната церемония по избор и награждаване на най-отличилия се винар през годината, в пловдивския хотел Марица.

Димитър Докузанов беше избран в голяма конкуренция с останалите номинирани Анелия Христакиева от Салла Естейт, Даниела Стаматова от Тохун, Николай Кръстев от Царев брод и Петър Илиев от Four Friends.

Учредена преди 11 години от Съюза на енолозите, наградата Енолог на годината е най-голямото отличите за енологичната общност в страната и чертае тенденциите в развитието на винарството в страната ни през годините. В гласуването за престижната титла участваха над 150 професионалисти от бранша и представители на специализирани медии за вино.

Освен голямото отличие, по време на церемонията беше връчена и наградата Христо Дерменджиев на отличника, завършил с най-висок успех тази година в катедра Вино и пиво на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тази година тя отиде при младата Моника Кенарова.

За трета поредна година Съюзът на енолозите връчи и наградата Млад енолог на годината, която изразява стремежа на Съюза на енолозите да отличи иновативните млади професионалисти, които спомагат за развитието на родното винарство и българските вина да не отстъпват на вината на други държави с традиционна винарска промишленост. Отличието за Mлад енолог на 2018 отиде при Румен Илиев от Винарска къща Левент.