Начало - Статии и новини - Новини - Discover.Vino 2024 – велики открития!
Новини
   

Discover.Vino 2024 – велики открития!

21 май 2024

„Рядка, ексклузивна, умопомрачителна дегустация“, това бяха най-често споделяните мнения от колоритната публика на единственото по рода си изложение за вносни вина в България.

Discover.Vino 2024 надмина всички очаквания! В петък, на 17 май, и в събота – 18 май, Sofia Event Center събра многолюдна и шарена публика с най-различна възраст и поприще, за истински пир на сетивата!

Публиката на ексклузивната винена дегустация успя да опита вина от шест континента – легенди от най-великите Grands Crus Classes, Бургундия и Шампан, неочаквани и сочни открития от Новия свят, богата селекция от балкански вина, изумителни супер-италиански вина, цял бар с ниско- и безалкохолни предложения на пазара,  процъфтяващите категории совиньон блан и розе, както и разбира се натурални вина с минимална намеса… Както казва клишето – „от пиле мляко“ или за всеки вкус и всеки джоб!

„За мен беше рядък шанс, че успях да присъствам на невероятния майсторски клас на Castello del Terriccio, след това опитах Gaja, шампанско на Pommery, Lanson и Gosset, бургундски вина на Jadot и William Fevre – такива вина, заради които човек може да пропътува хиляди километри. И успях да пробвам на специална дегустация и вина като Margaux и Château d’Yquem… Не мога да кажа нищо, освен че това е невероятно изживяване!“, казва Андрей Русков, собственик на IT компания и ценител на виното.

„Историческа дегустация!“, споделя и Мария Чалиевa, създател на блога Fresh Cuts of Life.

„Никога не сме си представяли, че може да има толкова различни вкусове и категории просеко, невероятни са!“, казват две от най-красивите млади посетителки на шоуто – Лилия и Десислава, след като показват дегустационните си бележки на забележителните Foss Marai, Villa Sandi, Spagnol и Ferro 13 The Boss пенливи изкушения. „Ние обичаме мехурчетата и натуралните вина и успяхме да намерим страхотни находки тук“, казва Лилия. „За мен рецина в амфора звучеше като дървено желязо, но е виното, с което си тръгвам от изложението“, споделя ни през смях Десислава.

Силната половина посетители на изложението имаше къде да изпробва своята издръжливост и това беше специално изграденият Frapin Cognac Lounge, където освен дегустация с топ 5 на един от най-старите дестилати в Коняк, можеха да се насладят на коктейл с коняк Frapin и пура. “Обичам коняк и понеже работя зад бар, много искам колегите ми и клиентите да разберат каква великолепна напитка е това, колко много възможности предлага за смесване. Loung барът за коняк е моето място тук“, казва Тихомир Фералиев от BiraBar.

"Искаме да благодарим на всички наши партньори“, заявява Емил Коралов, CEO на DiVino: “Vayk Wines, които ни дадоха шанса да се докоснем до някои от най-редките икони в историята на виното, Seewines, A2B Operations, Avendi, Black Sea Gold, Bulluso Wines, Business Solutions Bulgaria, Cartel, Decantus Wines, Delion, Domaine Boyar, Edoardo Miroglio, Esteri Market, Geslin, Mediterranium, Milénico Organic Wines, One Glass a Day, Chateau Purcari, Rali Wine, Sagax, както и на US Agricultural Department за участието на американски вина, и ИЧЕ – Агенцията за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина. Всички те представиха невероятно интересни и качествени вина. Благодарим за доверието и се радваме, че успяхме да направим такова изключително шоу заедно“, завършва той.

Организаторите от DiVino вярват, че събитието ще се превърне в ежегодна пролетна винена фиеста!

Следващите дати за Discover.Vino са 25 и 26 април 2025 г.

Една дегустация, стотици винени открития!