Начало - Статии и новини - Статии и новини - Discover.Vino World 2019: Опознайте Испания и Португалия на виното!
Статии и новини
   

Discover.Vino World 2019: Опознайте Испания и Португалия на виното!

30 април 2019

Discover.Vino World 2019: Опознайте Испания и Португалия на виното!

Испания и Португалия – най-голямото лозе в света. Така се нарича наскоро издадена книга, в която са представени историята, географията и днешната все по-интересна реалност на иберийското вино.

Заглавието на книгата изцяло отговаря на истината. Испания, дори сама, без Португалия, е с най-големи в света площи, засадени с лозя – 967 000 ха. По петите я гони не кой да е, а Китай – с 870 000 ха (огромна част от тях са десертни сортове). Следват Франция – със 786 000 ха и Италия – с 699 000 ха.

Като прибавим още около 200 000 ха лозя в Португалия, Иберия става трудно достижима по този показател. Иначе като количество произведено вино, за 2018 Испания е на трето място в света след Италия и Франция, а Португалия е единайсета – също впечатляващо, защото територията й е едва 92 212 km2.

Общо Испания и Португалия имат 100 винени наименования за произход (апелации), в съотношение 70/30.

Дори и сами по себе си тези цифри да не са толкова интересни, те отразяват огромното разнообразие на тероари и стилове, което прави Испания и Португалия толкова интересни във винено отношение.

След няколко десетилетия на тиха винарска революция – идеологическа, екологична и технологична – днес по целия Иберийски полуостров се правят великолепни вина с несравнимо разнообразие: пенливо португалско и испанска кава – бели и розови, резерви и гран резерви; тихи бели вина – сухи и сладки, свежи и плодови, ферментирали или отлежали в дъб… дори ледени вина или вина отлежавали на дъното на морето; всякакъв тип розета и, разбира се, огромно богатство от червени вина с различен характер и степен на отлежаване.

А перлата в короната на винена Иберия са напитките със собствен микрокосмос като великолепните специални вина от Херес и подсилените Порто и Мадейра.

Добрата новина е, че българските вносители вече по-често се обръщат към иберийското разнообразие, за да обогатят своето портфолио.

На Discover.Vino World 2019 за пръв път се оформя отделна секция Иберия. Може да опитате например част от пенлива и бяла Испания - със забележителните кави на Juvé & Camps, галисийско албариньо на Mar de Frades и още интересни вина от Руеда, Ел Биерсо и Риоха, представени от Winebox. Фирма Sagax също ще предложат кава – на Gramona от Алт Пенедес, а също и елегантни бели от Руеда на Ossian Vides y Vinos и Gonzalez Byass. При тях може да опитаме и почти митични червени вина – на Alvaro Palacios от Приорат и Valduero от Рибера дел Дуеро.

А колко пъти сте дегустирали вино оценено със 100 точки? Bibendum ще ви дадат шанс да го направите. Castillo Ygay White Gran Reserva Especial 1986 на Bodegas Marqués de Murrieta – прочутата изба от Риоха, е оценено от Роберт Паркър с максималната оценка. Останалите вина от Испания, които може да дегустирате на масите на Бибендум, също са вълнуващи - те идват от избите El Coto, Finca Ecológica Carbonero също от Риха, както и Bodega Finca Museum от Сигалес.

Риоха ще привлича и с впечатляващите вина на Carlos Serres, внасяни от Transimport, както и с Bodegas Moraza от портфолиото на Seewines.

Португалия също има забележимо присъствие – на първо място с порто, разбира се: на Reccua Vinhos (вносител Bulluso Wines) и на Symington (вносител Sagax), но също и с прекрасните бели и червени вина на Esporao от южната област Алентежу, внасяни от Transimport или бялото от няколко местни за областта Доуро сорта на Quinta de la Rosa (внасяно от Seewines).

Иберийският полуостров е пълен с вино… Елате и изберете своето на Discover.Vino World 2019!

Кога

10 май 2019, петък

13-15 ч. - професионални дегустации (затворено за публика)

15-21 ч. - дегустации за всички

11 май 2019, събота

11-19 ч. - дегустации за всички

Къде

зала 6 на НДК, София

Билети за Discover.Vino World може да се закупят онлайн