Начало - Статии и новини - Новини - Disegno, Colorito и Ayano - философията на Seewines за виното
Новини
   
Disegno, Colorito и Ayano - философията на Seewines за виното

19 ноември 2018

Трябва да навлезете сред лозите на един парцел. Постойте, огледайте се, ослушайте се, откъснете стръкче трева, вдишайте ароматите, погалете релефа на лозовия лист и ще усетите динамиката на това място. Ще почувствате как всичко наоколо живее в един хармоничен и древен свят и колко малки сме ние пред силите, които са го създали и оформили.

Вероятно затова ни допадна много разбирането на японците за природата и мястото на човека в нея и дадохме на бъдещата винарна японско име Айя - Ayano (Aya - цвят, дизайн). С това усещане за живота стартирахме и SEEWINES - млада българска компания, която инвестира в биодинамично лозарство и винопроизводство, в двата най-противоположни края от картата на България - в землището на Каварна и на село Хърсово, Мелнишко. Гроздето се бере ръчно и се винифицира в близки винарни около Мелник, докато бъде изградена собствена винарна в село Хърсово. Подпомагаме биоразнообразието в нашите масиви и практикуваме максимално щадящо и природосъобразно лозарство. Виното пряко отразява микроклиматичните особености на региона, в които се отглеждат лозята, и се прави с минимална човешка намеса.

Disegno, Colorito и Ayano - отражение на философията на SEEWINES за виното

Любовта ни към живописта и изобразителните изкуства намира израз в избора на имена за различното ни усещане и подход в лозарството, винификацията и избора на сортове, които предлагаме. Disegno срещу Colorito е спор, започнал в ренесансова Италия - за това дали рисунъкът или цветът е водещото умение в изобразителните изкуства. Ние подхождаме по-миролюбиво от флорентинците и венецианците и събираме Disegno и Colorito под един покрив, защото вярваме, че са две страни на едно цяло, и взаимно се обогатяват, докато спорят и се състезават.

Disegno

Вината с тази марка отразяват занаятчийското умение на земеделеца и на винаря,  тяхната философия за живота. Артизански и биодинамични вина на майстори, които слушат земята под краката си, вина, които чакат своето време, отлежавайки във френски дъбови бъчви от най-висок клас. Disegno изисква търпение и специално отношение.

Colorito

Вината с това име поднасят нов прочит на стари неща, те са свободни да експериментират и да търсят цветната и светла страна на живота. Започваме с две вина. Едното е бяло сухо вино, реколта 2017, купаж от шардоне 48%, совиньон блан 37% и вионие 15%. Гроздето е брано на ръка в първата половина на септември. Всеки сорт ферментира самостоятелно в съдове от неръждаема стомана, като се ползват щадящи енологични практики за постигане на максимално представяне на тероара. Преди да се купажира шардонето отлежава върху фините утайки за период от 2 месеца. Бутилирано е на 10 май 2017 г. Партидата е лимитирана до 6 750 бутилки.

Другото е вино е пино ноар. То преминава през етап на студена мацерация в рамките на няколко дни, след което се подлага на бавна алкохолна ферментация в иноксови съдове, при стриктен температурен контрол. Когато приключи и малолактичната ферментация, част от виното отлежава 9 месеца в нови френски дъбови бъчви от 400 л. Бутилирано е през септември 2018 г., в малка серия от 2662 бутилки.

Ayano

Това е марката, която запазваме за ендемичните български сортове. Засега това е широката мелнишка лоза, но в плановете ни са и сандански мискет, керацуда, рубин, мавруд… Стартираме с Ayano Розе 2017 от 100% широка мелнишка лоза. Насажденията са средно на 50 години в района на селата Хърсово и Виногради. Алкохолната ферментация протича в съдове от неръждаема стомана. За запазване на свежия характер на виното не се преминава през малолактична ферментация. Преди бутилиране, щадящата филтрация не нарушава цялостния характер. Бутилирано е на 13 май 2017 г. в ограничена серия от 3 600 бутилки.

Философията си за вино вплитаме в цялостна концепция за вино услуги. Портфолиото ни наброява над 750 вида вина от всички континенти, които ще доставим директно до вашия желан адрес. Лични сомелиери чрез индивидуални консултации и разговор ще ви съдействат при избора на вино за всеки повод. А иновативният ни винен клуб ще надгради любителските познания на всеки ново изкушен, ще насърчи откривателските пориви на всеки приключенец и ще отговори дори и на най-изтънчените търсения за вино.

Приятно ни е, ние сме SEEWINES. Срещнете ни на seewines.eu и на бул. България №106, София.